Felemeljük a fejünket.....

Minden külön kommentár nélkül következzen Kiss Csaba, a Rehab Critical Mass kiötlőjének néhány gondolata, ami egyben a rendezvény célja is :

 

A biciklis társadalom évekig rendezett felvonulást CRITICAL MASS, azaz magyarul kritikus tömeg név alatt. Nem csináltak mást, csak egyszerűen megmutatták azt, hogy vannak annyian, hogy kell velük számolni, és a jogos és reális igényeikkel szóba kell állnia az aktuális hatalomnak. El is érték a céljaikat.

Én is hasonló célból szeretném életre hívni a REHAB CRITICAL MASS mozgalmat. Fontos, hogy nem valami ellen van, hanem valamiért van!Talán a legfontosabb cél, a szemlélet formálása. Az elmúlt két évtizedben sok változás történt e téren. Születtek fontos törvények, vannak jó irányelvek, de ez még kevés. Segíteni szeretnék a társadalomnak, a hétköznapi embereknek megérteni, átérezni, hogy mi is, akik fogyatékkal élünk, szerves részei vagyunk a társadalomnak és bizonyos mértékig belső igény legyen, hogy olyan rendszerben éljünk, ahol az „erősebb” figyel a „gyengébbre”. Ahol elsősorban az ember az érték, és nem az ember hasznossága. Úgy érzem, hogy olyan időket élünk, amikor erre szükséges felhívni a figyelmet.

A szociális biztonsághoz való jog fontosságára is rá szeretném irányítani a figyelmet. Ez egy nagyon összetett, és sokrétű terület, amit úgy érzem, hogy újra kellene rajzolni. Ehhez mindenképpen párbeszédre van szükség.
Első lépés, hogy mutassuk be, hogy vagyunk annyian, hogy számolni kell velünk.
A másik nagyon fontos feladatunk az, hogy világosan fogalmazzuk meg, hogy mire van szükségünk ahhoz, hogy emberhez méltó életet éljünk.
Szeretném, ha csatlakozna minél több szakember is, akiknek az a hivatásuk, hogy segítsék a mi mindennapi életünket. Azt is fontos leszögezni, hogy az ő érdekeik, a mi érdekeink is. A két félt együtt kell szemlélni, és képviselni.
Van még egy réteg akinek a csatlakozását nagyon várom. Azokat a laikusokat, akik ilyen-olyan ok miatt magukhoz közelállónak érzik a testileg vagy szellemileg (mi jobban szeretjük az értelmileg szót használni) fogyatékkal élők világát. Elképzeléseim szerint ez a mozgalom a találkozásnak is helyet adna. Fontos, hogy a társadalom különböző rétegei találkozzanak egymással, és így önmaguktól omoljanak le a még meglévő falak.
Végezetül, szeretnék két dolgot hangsúlyozni. Függetlenül, hogy éppen milyen szél fúj, az államnak kötelessége, minden állampolgárát teljes értékű polgárnak tekinteni, és e szerint cselekedni.
Azt is tény, hogy nem minden az állam feladata. A társadalom egésze önmaga is felelős az életkörülményeiért. A társadalmat pedig mi egyszerű emberek alkotjuk. A mi feladatunk, hogy kultúrált módon, és egyértelműen képviseljük az érdekeinket.

A fogyatékkal élők, családtagjaik, barátaik és támogatóik felvonulása október 19-én lesz és az EMMI-től ( Emberi Erőforrások Minisztériuma, V. kerület, Akadémia utca 3.) indul.

 

Látogatottság

3683680
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
980
2423
15167
3658126
6124
63730
3683680

Your IP: 35.172.165.64
2023-12-03 08:37