TÁRGYALNI SZERETNÉNK, NEM CSENDBEN ÉHEN HALNI

A Magyar Szociális Fórum hosszú évek óta töretlen lendülettel próbál kiállni az alapvető emberi jogokért. A munkanélküliek, a hajléktalanok, a közmunkások, a devizahitelesek problémái után, az MSZF felkarolta a korhatár alatti rokkantak ügyét is. Sőt, a drámai elszegényedés megállíthatatlan folyamatához kapcsolódó gyermekvédelem is helyet kapott a palettán.

A Magyar Szociális Fórum „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért” szakmai érdekvédő csoport, még 2011 őszén alakult meg, az akkor még, csak készülő új rokkant-törvény tervezeti szakaszában. A törvény 2012.01.01.-i hatályba lépése és a hozzákapcsolt új komplex minősítés 2012.évi alkalmazása óta sajnos, nem látszik az érdekvédő munkánk pozitív hozadéka. A gőzerővel folyó munka ellenére alig elérhető, csekély eredményt tudunk csak felmutatni. Vajon miért van ez így? Nem voltunk elég hatékonyak?

Örültünk, amikor 2012.05.02.-án lehetőséget kaptunk arra, hogy részt tárgyalást folytathattunk a Gazdasági Minisztérium Rehabilitációs és Foglalkoztatási Főosztályvezetőjével. Ezen a tárgyaláson a rokkantak foglalkoztatásának elősegítése volt a fő téma. Sajnos, jogalkotói hiba csúszott a gépezetbe, mert a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási tilalmának a feloldását kellett kérnünk ahhoz, hogy a rehabilitálásra ítélt betegek kipróbálhassák a munkavégzést, csökkentett munkaidőben. Az Alkotmánybíróság döntése alapján 2013. 01.01.-től napi 4 órás, vagy heti 20 órás munkalehetőséget kapnak a rehabilitálható személyek. Sajnos, a tárgyalásaink a kormánnyal megszakadtak. Azonban, hatékonynak bizonyultak a korhatár alatti rokkantakról szóló figyelemfelhívó, sajtó és média anyagok, az ombudsmanhoz és a képviselőkhöz eljuttatott anyagok. Ezáltal mégiscsak sikerült egy-egy újabb törvénymódosítást kicsikarni a rehabilitációs járadékosok ügyében is, melyek összegét újra számolják.

A 2011.12.31.-én megszűnő, szolgálati időre és társadalombiztosítási kockázatra épülő rokkantsági nyugdíjak megszűnését felváltó biztosítási jogviszonyhoz kötődő ellátások sok családnak okoznak fejtörést. A gyes, gyet, és az ápolási díj ideje ugyanis nem számít be ezekbe az időkbe. Tovább súlyosbítja a helyzetet a munkanélküliség, mellyel tovább növekszik a kieső évek száma. Ez a gond főleg a pályakezdő fiatalokat és az idősebb munkavállalókat érinti érzékenyen. A kormány nagy segítségként kommunikálta a biztosítási jogviszony kiszélesítését. Azonban a többgyermekes anyákról, az ápolódíjasokról, vagy a munkanélküli személyekről, ha az utolsó 15 éven belül 5 év hiányzik, akkor a családjaiknak kell gondoskodni.

Az átgondolatlanul átalakított rokkantsági ellátórendszer ezer sebből vérzik. Emiatt szükségét látjuk annak, hogy a kormány újra tárgyalóasztalhoz üljön a Magyar Szociális Fórum képviselőivel a korhatár alatti rokkantak ügyében.

(Budapest TV „Rokkantakról szóló közéleti műsor” 2014.05.23.)

https://www.youtube.com/watch?v=yuN6SZwvtbs&feature=youtu.be

MSZF „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért” csoport

Látogatottság

4001457
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
392
1501
21848
3962935
50835
72262
4001457

Your IP: 44.212.99.208
2024-04-22 11:43