Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

AZ ÁLLAM SIKERESEN GYÓGYÍTJA A ROKKANTAKAT, DE CSAK PAPÍRON

Hazánkban a korhatár alatti rokkantak ellátórendszerének reformját sürgette a 2011-ben napvilágot látott Széll Kálmán terv. Akkor, a kormány arra hivatkozott, hogy a rendszer pazarló, és átláthatatlan. Azt hangoztatták, hogy a forráshiányos nyugdíjkassza a rokkantak miatt fenntarthatatlan, mert túl sok a csaló. Példátlan szigorítással megalkották az új rokkant-törvényt, mely 2012.01.011.-től hatályos. Ez mellé átalakították az új komplex minősítő rendszert is, mely drákói szigorral véleményezi a felülvizsgálatra kötelezett betegeket.

A kormány szerint erre azért volt szükség, hogy harmóniában legyünk a külföldi országok felülvizsgálati rendszereivel, és a korhatár alatti rokkantak létszámarányaival. Arra hivatkozott a kormány, hogy nálunk 2-2,5-szer nagyobb a rokkantak létszáma, mint a környező országokban és az Európai Unióban.

Az persze kiderült, hogy a kormány állítása sántít, ugyanis a sokat emlegetett Szlovákia kb. 5, 5 millió lakosához viszonyított kb. 230 ezer fő korhatár alatti rokkantsági nyugdíjas a lakosság 4, 1%-át jelenti. A most napvilágot látott Csehországi adatok is hasonlóak. A kb.10,5 millió lakosú országban kb. 433 ezer korhatár alatti rokkantsági nyugdíjas létszámról olvashatunk a medicalonline.hu internetes újságban. A cseheknél is 4,1% az összes lakosokhoz viszonyítva a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok aránya. Ezek viszonylag friss, egy éven belüli adatok. Az Európai Unió átlagáról tavaly olvashattuk gyakran a sajtóban, hogy ott az átlag 5,1% arányt mutat.

Hazánkban az egy éven belüli adatok szerint a kb.9,9 millió lakoshoz viszonyítva kb. 370 ezer fő rehabilitációs és rokkantsági ellátottak száma. Magyarországon ez az arány mindössze csak 3,7%, mely alacsonyabb, mint a sokat emlegetett környező országoké!

A kormány-kommunikáció viszont 3 éve azt sulykolja bele az emberek tudatába, hogy hazánkban 2-2,5-szer nagyobb a rokkantak aránya, mint a környező országokban és az Európai Unióban. A statisztikákat viszont nem lehet meghazudtolni, mert azok önmagukért beszélnek.

A magyar kormány-propaganda, és a kormányzati intézkedések olyannyira sikeresnek bizonyultak, hogy a környező országok is kedvet kaptak a rokkantak megszorongatásához. A medicalonline.hu cikkéből kiolvasható, hogy a cseheknél is kedvet kapott a kormány a szigorításhoz a magyar példa alapján. Ott is a rokkantak visszaminősítésével próbálkoznak és „sikeresen gyógyítják” a rokkantakat, akárcsak hazánkban, de csak „papíron”. Először olyan állapotba kellene hozni a betegeket, hogy egy hosszú és sikeres egészségügyi rehabilitáció után lehetne csak a munka erőpiaci visszaterelésükre gondolni. Akkor, ha lenne munka is, de munka, az egyelőre nincs.

Nyomor és kiszolgáltatottság, ez jut ma annak, aki önhibáján kívül megrokkan. Nem elég a súlyos betegség, még a kormány üt egy jó nagyot a betegeken, és nyomorba dönti őket a segélyes pénzekkel. Mindeközben kiderül, hogy a rendszerben nincs is 2-2,5-szer több hazai korhatár alatti rokkant, mint a környező országokban. Sőt, nálunk kevesebben vannak, mint a sokat emlegetett szlovákoknál és cseheknél. Az is kiderül, hogy csalók sincsenek a betegek között, csak áldozatok, a kormányzati intézkedések áldozatai ők.

Itt olvashatunk róla, hogy mi a helyzet rokkantügyben a cseheknél:

http://www.medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/csodasan_gyogyulnak_a_cseh_rokkantak

MSZF „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért” csoport

 

 

 

Látogatottság

4001693
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
628
1501
22084
3962935
51071
72262
4001693

Your IP: 44.212.99.208
2024-04-22 13:46