NE SÍRJON SENKI, HA NEM ÁLL KI MAGÁÉRT!

Egy hete közzétettünk több facebook betegcsoportban is egy felhívást, hogy a rokkantak helyzetéről szeretnénk ismét egyórás TV műsort csinálni a Budapest TV-ben, kb. 3 hét múlva (május 10-én), melyre jelentkezőket keresünk. A nyilvánosság már csak az egyetlen lehetőség arra, hogy a problémákról beszéljenek az érintettek. A demokratikus kormányváltó pártok a saját hibáikon túl, a választókat is okolják a vereség miatt. Most a saját sebeik nyalogatásával vannak elfoglalva a vereséget elszenvedők. Számukra nem a rokkantak ügye a fontos, hanem a közelgő Európai Parlamenti választások, és az őszi önkormányzati választások, a saját pozícióik felülvizsgálata és megerősítése. Egyértelmű, hogy a rokkantaknak önmagukért kellene kiállni, mert a politika már lemondott róluk.

Arról szeretnénk a műsorban beszélgetni, hogy a választások után mi várható a rokkantak helyzetével kapcsolatban, hogyan élik meg az egyre nehezebb helyzetüket? Milyen nehéz sorsú kismamák, vagy ápolási díjasok vannak, akiknek a gyes és az ápolási díj folyósításának ideje nem számít be a biztosítási jogviszonyba, ha megrokkannak. Akadnak, akiket a munkanélküliség csapdája tart fogva. Többen, hiába dolgoztak évtizedeken át keményen, megrokkanva nem jogosultak pénzellátásra, ha az utóbbi években munka nélkül tengődtek. Ők, akár egy fillér pénzellátás nélkül maradnak, a családjaik nyakába vannak varrva, ami elfogadhatatlan. Elfogadhatatlan azért is, mert a rokkantak túl korán halnak, átlagéletkoruk 62 év, miközben átlag 30 éven át járulékfizetők voltak. Az özvegyeket is leminősítik a felülvizsgálatokon, elveszíthetik az özvegyi nyugdíjukat, és a saját pénzellátásuk is csökken. Olyanok is akadnak, akiket kilök magából az ellátórendszer, a drasztikus visszaminősítésekkel. A jogorvoslati út pedig nagyon göröngyös, miközben egzisztenciálisan is lejtőre kerülnek a betegek.

Ilyen érintetteket szeretnénk riportalanyként összegyűjteni egy kerekasztal beszélgetéshez a Budapest TV „Közélet élőben” című műsorához, mely minden pénteken 20:00- 21:00 időpontban van. Főleg budapesti rokkantakat várnánk, mert a vidékiek számára problémát okoz az utazás is. Sőt, 57 év alattiként még utazó kedvezmény sincs, és a több ezer forintos utazási költséget képtelenek ezek a nincstelen betegek megfizetni.


Az érintettek félnek a nyilvánosságtól, miközben a jogos kritikákat megfogalmazva keresnek minket, hogy segítsük. Hogyan segítsünk, ha a cselekvés helyett megfutamodnak?  Akik eddig jelentkeztek (2 „bátor” személy) azok közül is az egyik visszamondaná a szereplést azzal az indokkal, hogy sajnos „teljesen ki van borulva”a visszaminősítés miatt. Hát, pont emiatt kellene, hogy kiálljon önmagáért, a sorsáért. Hiába lenne lehetőség a Budapest TV-ben egy órás műsorra, ha az érintett betegek nem hajlandóak pesti lakosként megszólalni, hogy önmagukért, a rokkantak érdekeiért kiálljanak. Sajnos így, nem fognak értesülni a problémáikról az emberek.

Ha ennyire passzív a hozzá állása a korhatár alatti rokkantaknak az ügyhöz, akkor ne sírjon itt senki, hogy rossz a helyzet, ha a saját sorsa sem érdekli az embereket? Ha elfogadják ezt a borzalmas helyzetet, amibe belekényszerítették őket, akkor csak magukat okolhatják, hiszen, nem is hajlandóak tenni ellene.

MSZF „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért” csoport

Látogatottság

3865325
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
646
4299
13900
3839613
65801
60899
3865325

Your IP: 35.175.201.191
2024-02-25 06:00