Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

A KORMÁNYVÁLTÁSON MÚLIK AZ ÉLETEM

Egy sokkoló olvasói levelet kaptunk egy 54 éves rokkant asszonytól, aki önhibáján kívül került lehetetlen élethelyzetbe. Elkeseredése határtalan és azt mondta: „A kormányváltáson múlik az életem”.

Az Észak-Magyarországon élő, súlyos beteg asszony története régre nyúlik vissza. Még 1986-ban történt a szörnyű eset, amikor kis híján meghalt. Akkoriban a történetével tele volt a sajtó és a média. Az akkor még, csak 26 éves nőt, egy skizofrén férfi próbálta halálra szurkálni 16 késszúrással egy vidéki vasútállomáson. A fiatal nő már akkor halálra rémült, amikor a vasútállomásra begördülő, sípoló vonat hangjára „beinduló” elmebeteg férfi a vonat elé akarta lökni. A nagy dulakodás közben befutott a szerelvény. Ez alatt a rövid idő alatt a támadó a nőt közben már többször megszurkálta. El akarta vágni a torkát, a csuklóját, a lapocka alatti idegeket is elvágta. Sőt, a kés pengéje a gerincig hatolt. A dulakodás alatti újabb késszúrásokkal a szívétől 1 cm-re állt meg a végén a kés pengéje. A kétségbeesett védekezőnek 2 fiatalember sietett a segítségére. Az életveszélyesen megsebesített nő súlyos poszt-traumás sokkot kapott, a támadó átszúrta a tüdejét, emiatt tüdőműtéten esett át. A sokáig lábadozó beteg tartósan munkaképtelenné vált. A következmények ma is megkeserítik a mindennapjait. Az egészsége maradandó károsodást szenvedett. Így, 67%-os rokkant lett az asszony. A 25 éve tartó rokkantság óta ma is rémálmok gyötrik.

A 2010. évi soros felülvizsgálat alkalmával 55% egészségkárosodással rehabilitálhatóvá nyilvánították. Azonban, a rehabilitációs-járadéka itt még 80 ezer Ft/hó összegű volt. Az igazi sokk akkor érte, amikor 2013. évben az új komplex minősítéssel 33%-ra visszaminősítették, és így, egyetlen fillér pénzellátást sem kapott. Gondolták, hogy 25 év után ballaghat dolgozni, minden rehabilitálás nélkül. Megfellebbezte a döntést, és II. fokon 45% mértékű össz –szervezeti károsodást véleményeztek nála (B1-es kategóriával), ami 29 ezer Ft/hó összegű pénzellátással jár. Többször megpróbált dolgozni az elmúlt 25 éves rokkantsága idején, de ezt a törekvését állandó kudarcok kísérték. Egy-két hónap alatt kiderült, hogy képtelen a napi 4 órás feladatokat is elvégezni. A munkavégzésre a legutóbbi próbálkozása sem volt sikeres. Most 2014. év januárban kapott végre munkát. Adatrögzítőként kellett volna dolgozni, azonban lebetegedett. Mindössze, csak 10 napot bírt dolgozni, így meg kellett szüntetni a munkaviszonyát. Évente többször van kórházi kezelés alatt, még most is. Így a munkavégzési elvárásoknak képtelen megfelelni.

Az asszony önhibáján kívül rokkant meg. Mivel a támadója nem volt büntethető a beszámíthatatlansága miatt, és keresete sem volt, így a megrokkant asszony kártérítést sem kapott.  Maradandó egészségkárosodása miatt kerekes járókerettel bír csak közlekedni, de azzal is, csak rövid távolság megtételére képes. Gyakran elesik az egyensúlyzavar miatt, és a keze-lába zsibbad. Ortopéd cipőt kell hordania, derékövet és nyakmerevítőt kell viselnie. A támadás következtében a hallása is károsodott, hallókészüléket kell használnia. A szülei kisnyugdíjasok és súlyos betegek. Édesapja pelenkás és ágyhoz kötött beteg. Az édesanyja súlyos szívbeteg, és járóképtelen. A főzésben a súlyos beteg szüleinek a rokkant asszony segít, így ő is főtt ételhez jut. Máskülönben éhen halna, hiszen a havi 29 ezer forint, amit kap, a lakása fenntartására sem elég. A súlyos beteg asszony már, csak a kormányváltásban bízik. A jelenlegi kormány 2012.01.01.-től átalakította a megváltozott munkaképességű személyek ellátórendszerét, ez által veszélybe sodorta a kiszolgáltatott betegek megélhetését.

A korhatár alatti rokkantak szociális biztonságot akarnak. Április 6-án minden megváltozott munkaképességű személyt kérünk, hogy menjen el szavazni a saját jövője érdekében!

MSZF „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért” csoport

Látogatottság

4152553
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
368
3173
6972
4118836
35571
81125
4152553

Your IP: 44.222.64.76
2024-06-13 05:03