ROKKANTAK - MIÉRT HALLGAT A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK?

A megváltozott munkaképességű betegek, és az ő ügyüket képviselő civil érdekvédő szervezetek képviselői elhatározták, hogy nyílt levélben fordulnak dr. Áder János Köztársasági Elnök Úrhoz a korhatár alatti rokkantak tarthatatlan helyzete miatt. A Szolidaritási Mozgalom Fogyatékossággal és Megváltozott Munkaképességgel Élők Tagozata (SZOLIFÉT) kezdeményezéséhez csatlakozott a MSZF „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért „csoport is. A két civil érdekvédő csoport képviselői személyesen adták át a Köztársasági Elnöki Hivatalnak a nyílt levelet 2014.01.20.-án reggel.

Az elmúlt több mint egy hónap alatt egyetlen mondat, de egyetlen szó sem hangzott el a Köztársasági Elnöki Hivataltól a nyílt levélre reagálásként. Furcsa ez azért is, mert a 2012. évben elhangzó köztársasági elnöki beiktató beszédében Dr. Áder János hangsúlyosan kiemelte, hogy:”Bizony felelősek vagyunk egymásért a közös boldogulásért”. A beiktatása utáni első, a 2013. évi újévi köszöntőjét jelnyelvre is lefordítva sugározta a Magyar Televízió. Ebből, csak egy rövid idézet, melyben akkor még a fogyatékosokhoz is szólni kívánt a Köztársasági Elnök Úr, a velük való együttérzését is kifejezve: „Egymásért felelősséggel tartozunk és tisztelnünk kell egymást. Én is ott vagyok Önök mellett, hogy személyesen fejezzem ki a jókívánságaimat. Azoknak pedig, akik betegségben szenvednek, kívánom, hogy hozzon gyógyulást számukra az újesztendő!” A 2014.évi újévi beszédében pedig az „életörömmel megélt hazaszeretet” fontosságát hangsúlyozta.

Ezek után az üzenet értékű újévi beszédek után joggal hihették azt a megváltozott munkaképességű személyek azt, hogy a Köztársasági Elnök Úr személye garancia lehet arra, hogy legalább szűkszavúan reagálni fog a nyílt levelükre. Sajnos, ez a mai napig sem történt meg. Jogvégzett emberként is megszólalhatna, hiszen a leköszönő és az ő helyébe lépő új ombudsman is súlyos kifogásokat fogalmaztak meg, aggályukat fejezték ki a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló 2011.évi CXCI.(XII.29.) törvénnyel és a hozzá tartozó 7/2012. II.14. NEFMI rendeletekkel kapcsolatban.

Tudjuk, hogy Dr. Áder Jánosnak kényelmetlen megszólalnia az ügyben a kormánypárti országgyűlési és Európai Parlamenti képviselői előélete miatt, és a kormányzó pártok támogatásával nevezték ki őt Köztársasági Elnöknek is. Mégis, jó lenne megtudni, hogyan reagálna jogvégzett emberként és Köztársasági Elnökként a kormány embertelen törvénykezéseire, melyek a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait érintik.

A kormány a Széll Kálmán tervben előirányzott 217 milliárd forintos költségvetési megtakarítást 2013.12.31.-ig szerette volna realizálni a rokkantak ellátórendszerén (2012. évben 12 milliárd Ft, 2013. évben 88 milliárd Ft, és 2013. évben 117 milliárd Ft megtakarítás volt a kitűzött cél). A 349 milliárd forintos ellátórendszerből 217 milliárd forintot úgy akartak megspórolni, hogy vaktában kellett volna kidobálni az embereket a NRSZH új komplex minősítése során. Ezzel a lépéssel szinte nem maradt volna már beteg az ellátórendszerben. A kormány a gyenge érdekérvényesítő képességgel rendelkező korhatár alatti rokkantak ellen kiütéssel akart győzni, villámgyorsan, mindjárt az első pár menetben. Azóta bebizonyosodott, hogy a rokkantak nem csalók, csak vétlen áldozatok, a törvények által embertelen életre ítélve. Nem túlzás a betegeknek azt az üzenetét közvetíteni a társadalom felé, hogy a 195 ezer fő felülvizsgálatra kötelezettet szó szerint halálra ítélnék azzal, hogy sem megfelelő egészségügyi, sem megfelelő foglalkoztatási rehabilitációjukról nem gondoskodik a kormány, miközben a segélyes pénzellátásaikból éhen fognak halni. Ki lesz ezért a felelős? Mert felelősök mindig vannak, csak meg kell keresni őket! Mindeközben a Köztársasági Elnök Úr is mélyen, és nagyokat hallgat? Ez már az egész Magyar Nemzet felelőssége és szégyene, hogy ekkora a közöny az elesett embertársainkért, akik átlag több mint 30 évig szorgos ország építői voltak ennek a hazának a megrokkanásuk előtt!

Az érintettek továbbra is várják, hogy mikor szólal meg végre a megváltozott munkaképességűek problémái kapcsán a Köztársasági elnök Úr?

MSZF „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért”csoport

Látogatottság

4152404
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
219
3173
6823
4118836
35422
81125
4152404

Your IP: 44.222.64.76
2024-06-13 03:45