ÖSSZEFOGÁS A ROKKANTAKÉRT

A nagy politikában az utolsó pillanatban született meg az összefogás

A korhatár alatti rokkantak összefogásra buzdítása már két éve elkezdődött, de a társadalmi közöny miatt eddig, sajnos zátonyra futott. Jöjjön már valaki, jöjjön már a felmentő sereg! Súlyos betegekről van szó, akik az országban minden szegletében szétszórva élnek speciálisan akadályoztatott körülmények között, így sajnos, csak a kétségbe esésükben egységesek.

Az új rokkant-törvény bevezetése óta folyik a küzdelmük az életben maradásukért. Nem csak a rendkívül megromlott egészségi állapotuk miatt, hanem a hamiskás kormány kommunikáció is rendkívül megnehezítette az életüket. A pszichikai hadviselés széles tárházát alkalmazzák a korhatár alatti rokkantakon. Úgy festetik le őket az ország közvéleménye előtt, mintha bűnözők lennének: csalók, naplopók és az adófizetők nyakán élősködők, óriási létszámmal. Ez, a széles társadalmi közvéleményt közönyre buzdítja a kiszolgáltatottakkal szemben.

A stigmázott rokkantaknak a saját kezükbe kellett venni a sorsukat.

A 2012.01.01.-én hatályba lépő 2011.évi CXCI. törvény és a hozzákapcsolt 7/2012.II.14. NEFMI rendelet megpecsételte a 195 ezer felülvizsgálatra kötelezett beteg sorsát. Ők lettek a kiválasztottak, akiket be kellene áldozni a politikának? A sorsukra hagyottak nem értik, hogy jogtalanul miért is büntetnék őket?

Az új rokkant-törvény bevezetésekor az érintettek felismerték, hogy társadalmi segítség nélkül elvesznek. A betegeknek a megromlott egészségi állapotukkal is elég küzdeni, nemhogy a törvény könyörtelen végrehajtói ellen. Sehonnan sem kaptak segítséget a kiszolgáltatottak, bármerre is kilincseltek. Először fel kellett tárniuk és bemutatni a betegek sorsán keresztül, mi is zajlik a való életben a 195 ezer felülvizsgálandó ellen? Ehhez, a legelső segítő kezet a Magyar Szociális Fórum nyújtotta a betegek felé. Az ő problémáiknak a felismerése elég volt ahhoz, hogy azonnal befogadja az érintettek gondjait a Magyar Szociális Fórum, még 2012.év elején. Így született meg a MSZF „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért”csoportja. Az új rokkant-törvény negatív hatása világosan körvonalazódott a betegesetek kapcsán. A betegsorsok bemutatásával, a törvényi kifogásokkal, a tényfeltáró írásokkal, sikerült a sajtó és média érdeklődését az érintettek problémáira irányítani.

Az MSZF „Összefogás”szakmai csoport a munkásságával bebizonyította, hogy ezer sebből vérzik a korhatár alatti rokkantak ellátórendszere. A drasztikus átalakítás hatásait nem fogják kibírni a betegek. Ezt egyre többen ismerték fel. Nem csak az érintettek, hanem a társadalmi közvélemény is már másként kezdi nézegetni az ő problémáikat. Jöttek sorban a sajtó és média szakemberek, akik szolidaritásukkal és empátiájukkal segítették az elesettek ügyét.

Sokat köszönhetünk az ügyünket segítőknek:

Elsőként a Magyar Szociális Fórumnak, mert ők nyújtottak segítő kezet felénk legelőször a reménytelenségben. Ők az óta is itt vannak velünk, rendületlenül.

A Hírhatár Lapcsoport is sok anyagot átvett és leközölt a MSZF hírforrásokból. Nagyon sok betegtörténetet, olvasói levelet tettek közzé. Folyamatosan áramlik tőlük a rokkantakról szóló hírfolyam. Köszönjük, hogy ezzel segítik a korhatár alatti rokkantak ügyét, a nyilvánosság elé tárva, hátha felismeri a társadalom végre, hogy itt nagy a baj.

A Népszava, a Vasárnapi Hírek, a HVG, az Origó is gyakran ír a korhatár alatti rokkantak helyzetére fókuszáló cikkeket. A Délmagyarország című napilap is folyamatosan tudósít az érintettek problémáiról. Sőt ők, a legrászorultabbaknak még az alapítványukon keresztül is segíteni próbálnak.

Számos médiában elhangzó riport segített azzal, hogy megköszönhessük az Európa Rádiónak és a Klub Rádiónak, az RTL Klubnak, az RTL II. csatornának, és az ATV-nek, hogy a megkeresések mindig eredményes együttműködést és a társadalom felé figyelemfelhívást hoztak a rokkantak ügyének.

Mivel a korhatár alatti rokkantak speciálisan akadályozottak abban, hogy önmagukért kiálljanak, így kötelességünknek érezzük a nyilvánosság elé tárni az ő problémáikat. Segítséget remélünk ahhoz, hogy mások is meghallják a hangunkat, és talán majd az összefogás reménye a jövőben teljesülhet.

Legutóbb két civil rokkant érdekvédő csoport fogott össze annak érdekében, hogy a Köztársasági Elnök Úrhoz eljuthasson az a nyílt levél, melyet 2014.01.20.-án reggel 8:00-kor nyújtottak át a Köztársasági Elnöki Hivatalnak. A Magyar Szolidaritási Mozgalom Fogyatékossággal és Megváltozott Munkaképességgel Élők Tagozatának (SZOLIFÉT) és a MSZF „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért” csoportnak a képviselői személyen adták át a levelet.

A nyílt levél célja, hogy a Köztársasági Elnök Úr közben járó segítségét kérnénk ahhoz, hogy a kormány vizsgálja felül a 2011.évi CXCI. törvényt és a hozzákapcsolt rendkívül szigorú új komplex minősítő rendszert. Nem a már 15-25 éve folyamatosan felülvizsgált betegeket kellene értelmetlenül felülvizsgálgatni, hanem az előzetes hatástanulmányok nélkül összetákolt új rokkant-törvényt és az új komplex minősítő rendszert.

Bízunk abban, hogy talán a korhatár alatti rokkantakért is megvalósulhat egy társadalmi összefogás, hogy a kiszolgáltatott betegek ne sodródjanak el a humánkatasztrófa felé.

Forrásanyagok:

A Köztársasági Elnök Úrhoz írt nyílt levélhez kapcsolódva hallgassuk meg, hogy a civil érdekvédő csoportok képviselői mit mondanak:

1./ Kőnig Mónika (SZOLIÉT csoport képviselője):

http://www.atv.hu/videok/video-20140121-levelet-irtak-adernek

2./ Demeter Éva (MSZF „Összefogás” csoport képviselője):

https://www.youtube.com/watch?v=BxIfPsHSQbs

3./ Győriné Garai Erzsébet (MSZF „Összefogás” csoport képviseletében):

http://www.youtube.com/watch?v=NKPCohSCn2w&feature=youtu.be

MSZF „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért” csoport

Látogatottság

3865201
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
522
4299
13776
3839613
65677
60899
3865201

Your IP: 35.175.201.191
2024-02-25 04:53