Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

A POSTÁS HELYETT MAGUK A ROKKANTAK VITTÉK A LEVELÜKET A

KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKHÖZ

Ma, 2014. január 20.-án reggel 8:00-kor maguk a rokkantak vitték el a nyílt levelüket a Sándor Palotába, hogy átadják a Köztársasági Elnöki Hivatalnak. A nyílt levél kezdeményezője a Szolidaritás Mozgalom Fogyatékossággal és Megváltozott Munkaképességgel Élők Tagozata (SZOLIFÉT) volt. Kezdeményezésükhöz csatlakozott a MSZF „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért” csoport is. A Dr. Áder János Köztársasági Elnök Úrnak írt nyílt levelet a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának a Főosztályvezetője vette át.

 

A civil rokkant-érdekvédő csoportok végső elkeseredésükben fordultak a Köztársasági Elnök Úrhoz segítségért. Ugyanis, az új rokkant-törvény 2012.01.01.-i hatályba lépése óta az egész társadalom teljes közönnyel szemléli a korhatár alatti rokkantak kiszolgáltatott helyzetét.

A minden előzetes hatástanulmány nélküli, átgondolatlanul megalkotott 2011.évi CXCI.(XII. 29.) törvényt már megkifogásolta többször a leköszönő, sőt, már az őt hivatalában váltó, új ombudsman is. Még az Alkotmánybíróság is elismerte, hogy az eredeti szándékkal szembe ment a rehabilitálásra ítélt rokkantak foglalkoztatási tilalma, aminek a feloldását 2013. 01.01.-i hatállyal el is rendelték.

A 2011.évi CXCI.(XII.29.) törvény és a 7/2012.II.14. NEFMI rendelethez kapcsolódó új komplex minősítő rendszer lejtőre vitte a korhatár alatti rokkantakat, egyenesen a megsemmisülés felé. Ennek ellenére a hamiskás kormány-kommunikáció szerint: „az új rokkant-törvény a legnagyobb körültekintéssel lett megalkotva, hogy az, az érintetteknek jó legyen”- ezt hangoztatta a kormány.

Eközben az érintetteknek sem az egészségügyi, sem a foglalkoztatási rehabilitációja nem működik. Az ombudsmani vizsgálatok szerint is sérültek a megváltozott munkaképességűek alapvető emberi jogai. Nem működik rendesen az ellátórendszer, komoly hiányosságokat tártak fel benne. Súlyos visszásságok fedezhetők fel a 2011.évi CXCI.(XII.29.) törvényben és a 7/2012.II.14. NEFMI rendelettel megalkotott, új komplex minősítő rendszerben.

A rengeteg panaszbeadvány és a megszaporodó munkaügyi bírósági perek miatt eddig, csak a 195 ezer fő felülvizsgálatra kötelezett beteg felét tudták felülvizsgálni. A Széll Kálmán tervben előre meghatározott 217 milliárd költségvetési megtakarítási célból eddig, szinte semmi sem teljesült. A pazarló és felesleges felülvizsgálatok rendkívül költségesek. Hatalmas pénzeket fizetnek ki a végrehajtásban és a jogorvoslati ügyekben aktívan résztvevő szakértői gárdának és a munkaügyi bíráknak. Eközben a betegek pénzellátásait felezik, harmadolják, vagy negyedelik. A visszaminősítésekhez párosuló, törvényes pénzelvonásokkal mégsem takarított meg semmit sem a betegek kárára átalakított rendszer. A rokkantfoglalkoztatás is szemfényvesztés csupán, mert nem a rehabilitálható betegek érdekeit, hanem az őket foglalkoztató munkáltatók érdekeit preferálja.

A fentiek okán elmondhatjuk, hogy az új rokkant-törvény megbukott. Nem a 20 éve folyamatosan felülvizsgált betegeket kellene értelmetlenül tovább vizsgálgatni, hanem számukra emberhez méltó életet kellene biztosítani. Egyedül hazánk fosztotta meg a súlyos betegeket a rokkantsági nyugdíjuktól az egész unióban példa nélküliként. Az elmúlt 2 évben mindössze két szakpolitikus szólalt fel a korhatár alatti rokkantakat ért jogsérelmek miatt, Korózs Lajos, és Szél Bernadett. A hatalmas, kormányzati túlerővel szemben a rokkantak önmaguk kénytelenek kiállni a saját érdekeikért, ami szánalmas egy 10 milliós lélekszámú ország társadalmi közönyét tekintve.

MSZF „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért”csoport

Dr. Áder János Köztársasági Elnök Úrhoz írt nyílt levél:

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

2012-ben, beiktatási beszédében Ön úgy fogalmazott, hogy „bizony felelősek vagyunk egymásért a közös boldogulásért”. Ugyancsak Ön írta: „a jogbiztonság alkotmányos elve megköveteli a jogalkotás, és ennek részeként, hogy a jogszabályok módosítása egyértelműen követhető és áttekinthető legyen mindenki számára.

Ezen gondolatok alapján kérjük segítségét annak érdekében, több mint 426 ezer honfitársunk hangja eljuthasson a kormánypártokhoz!

Ön előtt is bizonyára ismert, hogy a 2012. január 1-én hatályba lépett a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról és egyes törvények módosításáról szóló 2011.évi CXCI. törvény alapjaiban alakította át az egészségkárosodáson alapuló nyugellátásban és egyéb nyugdíjszerű szociális ellátásban részesülő személyek ellátórendszerét.

Az alapvető jogok biztosának 2013. decemberben nyilvánosságra hozott, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásról szóló vizsgálata jelentős visszásságokat tárt fel.

Az alapvető jogok biztosa által megállapított összegzés szerint, a megváltozott munkaképességű személyek állapotának felmérését végző és az ellátásokra való jogosultságot megállapító intézményrendszer átalakítása nem volt kellően előkészített.

Az újonnan felálló szakigazgatási szervek és munkatársaik nem voltak megfelelően felkészítve az átvett ügymennyiség fogadására. Sajnos az ügyek feldolgozásához szükséges infrastrukturális háttér sem állt maradéktalanul rendelkezésre. Az ágazatban kialakult orvos-szakértő hiány tovább súlyosbította a körülményeket. Az eljárások jelentős mértékű elhúzódása pedig súlyosbította több tízezer fogyatékossággal élő ember már amúgy is kiszolgáltatott helyzetét.

Bizonyára nem kerülte el ez a folyamat az Ön figyelmét sem, ahogyan számos párt, érdekképviseleti szervezet számára is sok feladatot adott.

Véleményünk szerint, sosem lett volna szabad megalkotni, megszavazni, aláírni és kihirdetni a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvényt ebben a formában, mert az valós társadalmi egyeztetés, hatástanulmányok és felkészülési idő nélkül került bevezetésre. A 2013. év szeptember havi ONYF statisztikai adat szerinti 426.661 fő korhatár alatti megváltozott munkaképességű személyt értelmetlenül büntettek meg vele. Több a káros hozadéka, mint amennyit nyerhetne vele a költségvetés. Ennek okán vissza kellene állítani a 2011.12.31.-i állapothoz igazodva a korhatár alatti rokkantak és az előző NRSZH felülvizsgálati rendszert.

Nem tudjuk elfogadni, hogy rokkantsági nyugdíjak helyett, a szociális ellátórendszerből kapnak az érintettek segélyszerű ellátást, egy élet munkája után. Vissza kellene állítani a nyugdíjjogosító jogfolytonosságát a rokkantéveknek, melyektől visszamenőlegesen lettek megfosztva a korhatár alatti rokkantak.

Magyarország kormánya, ha kell, törvényt alkot két nap alatt, két-károm hónap alatt képes és hajlandó Alaptörvényt módosítani, ám amikor polgárainak sokaságát súlyosan veszélyeztető helyzetet idéz elő, és erre az Alkotmánybíróságról, az Alapjogok Biztosának Hivatalából is figyelmeztetik, nem akar hatásos XXI. századi válaszokat adni.

Az alapvető jogok biztosa által is bírált törvény megalkotása, illetve életbe lépése óta történt tiltakozások és perek hűen számolnak be a megváltozott egészségi állapotú és a fogyatékossággal élők problémáinak összetettségéről. Az egészségügy, a gazdaság, a szociális ellátórendszer sem marad érintetlen, ezért stratégiai fontosságúvá kell válnia végre annak, hogy a problémákra megfelelő európai, erkölcsös, emberséges, szakemberek és civilek együttes támogatását élvező válaszok szülessenek.

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Amennyiben beiktatási beszédében Ön valóban komolyan gondolta az egymás iránti felelősségvállalást, arra kérjük, segítsen elvinni a 426.661 ember hangját a jogalkotókhoz!

Arra kérjük, hogy közjogi felhatalmazása folytán fokozott figyelmével segítse ezeknek az embereknek az életét, segítse a demokráciába és Magyarországba vetett hitét!

Magyarország senkiről nem mondhat le!

Magyarország polgárai által megválasztott képviselők senkiről nem mondhatnak le, és nem mondhatunk le civilként mi sem egymásról, másik honfitársunkról!

Tudjuk, hogy a Sándor Palotát olyan hellyé kívánja formálni, ahol a díszes falak nem rejtik el az igazságot, legyen az a múlté, legyen az akár a jelené, a jövő érdekében.

Tudjuk, hogy választási év van.

Tudjuk, hogy sokan vannak, akik számára ez a kérdés sosem volt fontos, de azt is tudjuk, hogy a családok majdnem fele rendelkezik legalább egy érintettel.

Tudjuk, hogy nélkülük nem születhet jó megoldás, de ellenük sem.

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Kérjük, segítsen abban, hogy a kormány minél hamarabb orvosolja az alapvető jogokkal összefüggő visszásságokat!

Mi készen állunk a párbeszédre.

Készen állunk a tiltakozásra.

Készen állunk a vitára.

Készen állunk a választásra is.

Válaszát és védelmét remélve maradunk tisztelettel:

Budapest, 2014. január 20.


Magyar Szociális Fórum                                                    Magyar Szolidaritás Mozgalom

„Összefogás a korhatár alatti rokkantak                                         Fogyatékossággal és Megváltozott

emberi jogaiért” csoport                                                Munkaképességgel Élők Tagozata

Látogatottság

4152360
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
175
3173
6779
4118836
35378
81125
4152360

Your IP: 44.222.64.76
2024-06-13 03:18