EGY ROKKANT CSALÁD MEGÉLHETÉSI GONDJAI

Egy hozzánk forduló kerekes székes asszony levelét közöljük, melyből kitűnhet a családja nehéz anyagi helyzete. A bevételeket illetően, látszólag nem lehetne gond, azonban a kiadási tételek megbillentik az egészséges egyensúlyt. Sajnos, devizahitel van a házukon, és a számukra nélkülözhetetlen Suzuki személygépkocsit is, csak hitelre bírták megvásárolni. A csapda szinte mindenkit érint, aki devizában adósodott el. A nagyrészt mozgáskorlátozottakból álló család esetében a kiszolgáltatottság érzése még jobban lesújtó.

A problémával minket megkereső asszony levele is ezt bizonyítja:

„Tisztelt Magyar Szociális Fórum!

Megpróbálom röviden vázolni a valós helyzetünket:

A 4 tagú családunkból 3-an súlyosan mozgássérültek vagyunk. A férjem születésekor sérült, ő nehezen, de tud járni. Én üvegcsontúsággal születtem, csak kerekesszékkel tudok közlekedni. A nagyobb fiunk talán egészséges, nála egyelőre, még nem találtak elváltozást. A kicsi fiunk, aki most első osztályos, ő viszont örökölte a betegségemet. Ö szintén törékeny csontú, és ő is, csak kerekes székkel tud közlekedni.

A saját családi házunkban élünk, amin devizahitel van. Sajnos mára már 49.000.-Ft/hó összegre nőtt ez a hitel. Van egy 7 éves Suzukink, szintén hitelből, ami újabb havi 42.000.-Ft/hó összegre ugrott fel. Muszáj fenntartanunk a kocsit is, hiszen csak ezzel tudunk közlekedni súlyos mozgáskorlátozottan. Azzal viszem a kerekes székes kisfiamat az iskolába, a kezelésekre, az orvoshoz, stb. Én is csak ezzel jutok el bárhová. A törlesztő részletek, és a lakásrezsi kifizetése után a jövedelmünkből szinte már a rezsire sem jut. Jelentős többletkiadásaink vannak az állapotunk miatt. Semmi tartalékunk nincs. A kicsi fiamnak, ha törése van, többnyire a rezsipénzhez, vagy a törlesztő részetekhez nyúlunk, így jelentős közüzemi tartozásaink is vannak. Az autó karbantartására sincs pénzünk rendesen. Nemhogy téli gumira nem jut, de még az eredeti abroncsok vannak rajta, teljesen elkopva. Nem bírunk venni másik gumikat, pedig nagyon balesetveszélyesek. Többször volt már a kopás miatt defektünk is. Olajcserére is nagy szükség volt, de erre, már egy nagyon kedves, és segítőkész, autószerelő vállalkozó (F. J.) jelentkezett! Az ő segítsége nélkül, még azt sem tudtuk volna megcsinálni, az olajcserét sem. A gumik cseréjére még hátra van. Ahhoz is várjuk egy gumiszervizes vállalkozó jelentkezését, aki ebben a segítségünkre lenne, hogy a gumik forgalomképesek lehessenek.

Kisfiamnak szüksége lenne egy 3 kerekű kerékpárra, amit meg is csinálnának neki (átalakítások kellenek), de nem bírjuk kifizetni, mert ez is kb. 40.000.- Ft többlet kiadás lenne. Hetente 2 alkalommal gyógy-úszásra kell vinnem mindkét gyereket, ez is plusz költség, még a többi kiadáson felül. Szükségünk lenne gyógytornászra, heti 3 van előírva, amit az iskola még nem intézett el, de ezt már önerőből nem bírnánk fizetni. Ezeken kívül természetesen számtalan dolog kellene még, a két gyermek iskoláztatásával kapcsolatos kiadások is nagyon megterhelőek számunkra. Sőt, plusz kiadást jelent, hogy a ház körüli munkákat sem tudjuk mindet magunk megoldani, így azokért is fizetni kell.

Őszintén leírom, hogy mi a probléma a családi költségvetésünkkel:

A rendszeres havi bevételeink lehet, hogy mások szemében soknak tűnnek. A rokkantsági és fogyatékos támogatások, a beteg gyermek után járó magasabb családi pótlék, és a beteg gyermek utáni gyes figyelembevételével megközelíti a kb. 200 ezer Ft/hó összeget a családunk havi bevétele. A kiadásaink viszont a devizahitel törlesztő részletek, a lakásrezsi, és a havi benzinköltség után kb. 170 ezer Ft/hó rendszeres kiadást mutatnak. Így, minden más egyéb kiadásra, mint étkezés, ruházkodás, tisztálkodás, iskolai felszerelések, gépkocsi fenntartás, stb. mindössze 30 ezer Ft/hó marad egy 4 tagú család részére. Ebből az összegből képtelenség kijönni. Pláne akkor, ha valami elromlik, és sürgősen javíttatni, vagy pótolni kell. Emiatt sajnos, már közüzemi díj elmaradásaink, és hitel hátralékaink is vannak.

Tudom, azt mondanák az emberek, hogy nem kellett volna a deviza-hitelt felvenni. A nélkül, viszont nem tudtuk volna megoldani a mindennapi életünket. Lakni is kell valahol, és ott, ahol 3 mozgáskorlátozott is van a családban, ott nem luxus, hanem létkérdés a személygépkocsi használata. Amikor a hitelt felvettük, még kiszámíthatónak tűnt a devizahitel konstrukció, és nem sejtettük, hogy mekkora gondot fog majd okozni az nekünk. Amióta a devizahitelek árfolyama elszabadult, azóta egyre nehezebben éljük meg a mindennapokat. Hiába fordultunk a családsegítőhöz, a karitatív szervezetekhez, az önkormányzathoz, mindenhol elutasítást kaptunk, így egyre reménytelenebb a jövőnk. Bármilyen segítség nagyon jól jönne. Első sorban a kocsin a gumik állapotát kellene most mihamarabb, sürgősen megoldani. A téli tűzifa beszerzése is komoly gondot okoz nekünk, és minden segítségért hálásak lennénk”- írta levelében F-né. B. M.

Aki segíteni szeretne a családnak, az keresse a szervezőnket, Garai Erzsébetet, az alábbi e-mail elérhetőségen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

MSZF „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért” csoport

 

 

 

Látogatottság

4245183
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1574
1417
6168
4209605
48259
79942
4245183

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 19:39