Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

ROKKANT HÍRADÓ: HOGY ÉRZI MAGÁT AZ AMPUTÁLT LÁBÚ FÉRFI AZ ÚJ OTTHONÁBAN?

Folyamatosan írunk róla, hogyan éli meg a mindennapokat a fővárosból egy Nógrád-megyei kis faluba elköltözött férfi, Batonai Sándor. Napi kapcsolatban vagyunk vele telefonon. Még csak pár napja, szerdán délután költözött oda, de az óta, még a hétvége is mozgalmasan telt számára.

A falu segítőkész lakosainak köszönhetően, egyre jobban visszatért az életkedve a férfinek, pedig sok nehézséget kell még leküzdenie. Lelkesen mesélte távirati stílusban, hogy segítettek neki a rampákat újjáépíteni a kis háznál, hogy a kerekes székkel tudjon közlekedni. Elmondta, hogy vízvezeték szerelőt, festőt, és villanyszerelőt is sikerült keríteni a jóságos falubeliek segítségével. Ezek a mesterek, most nagyon fontos segítők az ő életében, hogy boldogulhasson. Mivel a kis falusi ház évek óta lakatlan volt, a közművek ki voltak kapcsolva, így akad bőven tenni való. Nagyon sok minden történt a beköltözés napjától, szerdától, a mai napig.

Ezeket a sürgős feladatokat intézte eddig a férfi és a falubeli segítők:

1./ A rampákat újjá kellett építeni, hogy közlekedni tudjon. Ez megtörtént.

2./ Vízvezeték szerelőt kerítettek neki, aki önkéntes munkájával elhárította a felmerült hibákat. A vízközmű tartozás rendezése után már meg is indult a vízszolgáltatás.

3./ A tetőn is javításokat kellett elvégeztetni, mert beázások is voltak.

4./ Villanyszerelő mérte fel az évek óta nem lakott kis ház elektromos hálózati problémáit. Sajnos megállapítást nyert, hogy a régen épült kis parasztház elektromos hálózata részleges cserére szorul. Amikor ez elkészül, csak akkor lehet a házat az utcai elektromos hálózatra rákötni és a villanyóra cseréjét elvégezni. Ezt a munkát napokon belül el kellene kezdeni, hiszen nagyon fontos lenne, hogy villany legyen. Az elektromos hálózat üzembe helyezése után lenne praktikus a festést elvégezni. A pénzhiány miatt viszont, minden kétséges.

5./ Önkéntes segítő festők is jelentkeztek, akik kb.10 nap múlva tudnának felvonulni, hogy kifessék a helyiségeket. A ház új lakójának, csak az anyagköltséget kellene állni.

6./ Ígérvényt kapott, hogy segítenének neki egy hagyományos (salgótarjáni) sparheltet beszerezni, amivel fűthetne is egy helyiséget, főzhetne is rajta, és melegíthetne rajta vizet a tisztálkodáshoz.

Mivel az elektromos hálózati üzembe helyezésnél felmerülő problémák újabb váratlan kiadást jelentenek, így a háznak a gázfűtése, ebben az évben sajnos úgy néz ki, hogy már nem valósulhat meg. A villanyóra visszakapcsolásig felmerülő elektromos költségek miatt a férfinak, még minimum kb.130 ezer forintra lenne sürgősen szüksége. A közművek visszaállításának fontossága létkérdés egy mozgáskorlátozott ember életében. Azt is elmondta, hogy a gázközmű visszaállításához már nem is remél segítséget, mert nagyon kevés pénzadomány gyűlt eddig össze.

Az amputált lábú férfi elmondta, hogy nagyon hálás és mindenkinek, és köszöni az eddigi pénzadományokat. Nagyon örül annak a kb. 50 ezer forintnak is, amit eddig kapott, de aminek ezer helye volna, és már egy része el is fogyott az eddigi munkák anyagköltségeire.

A férfi a pénzadományokat továbbra is nagyon várná, hogy legalább villanya lenne.

Az alábbiakra volna még nagy szüksége, ha valaki felt tudna ajánlani számára ingyen: mosógépet, hűtőszekrényt, porszívót, mikrohullámú sütőt, szőnyeget, ágyat, szekrényeket. Mivel már ott fent Északon nagyon hidegek az éjszakák, kb. 30 mázsa felaprított tűzifára nagy szüksége lenne, ingyen.

Az adományokkal kapcsolatban Garai Erzsébet szervezőt kellene keresni. Az ő e-mail elérhetősége: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Minden eddigi és jövőbeni támogatónak köszönjük a segítségét a rászoruló nevében!

MSZF „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért” csoport

Látogatottság

4152386
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
201
3173
6805
4118836
35404
81125
4152386

Your IP: 44.222.64.76
2024-06-13 03:33