Szeged, Budapest, 2014. május 29. Csütörtök (MSZF)

A korhatár alatti rokkantak humán katasztrófával fenyegető élethelyzete miatt sürgős találkozót kért a Magyar Szociális Fórum Balog Zoltántól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felelősétől – jelentette a Magyar Szociális Fórum csütörtökön.

 

Simó Endre, az MSZF szervezője és Demeter Éva, az MSZF rokkantvédelmi csoportjának felelőse a miniszterhez szerdán eljuttatott levelében emlékeztet arra, hogy két évvel ezelőtt reményt ébresztő tárgyalás kezdődött a kormánnyal a nyugdíj korhatár alatti rokkantak helyzetéről, de a párbeszéd nem folytatódott annak dacára sem, hogy a problémák megnyugtató rendezésére nagy szükség volna.

A miniszterhez írt levél tizenhárom pontban körvonalazza az ellátó rendszerrel kapcsolatos legégetőbb gondokat. Köztük az életkor szerinti diszkriminálást, a szolgálati idő figyelembevételének eltörlését, és a biztosítási időre épülő jogviszony bevezetését, az álláskeresési támogatás hiányát, az utazási kedvezmények megvonását.

„Van olyan családfő, aki 2655 Forintot kap havonta, három gyermekét egyedül nevelő anya, aki 6775 Forint pénzellátásban részesül havonta, de vannak olyanok is, akik egyetlen fillért sem kapnak” – áll a Magyar Szociális Fórum Balog Zoltánhoz írt levelében.

Kitérnek arra is, hogy az érintettek elvesztették pénzintézeti hitelképességüket is rokkantsági nyugdíjuk megszüntetésével. Súlyos állapotuk okán nem tudnak idősotthoni elhelyezést sem igényelni, mert nem tudják megfizetni a 100-150 ezer Ft térítési díjat. Nem bírják fedezni lakásuk rezsijét, a gyógyszerköltséget, az élelmezést. Egészségügyi rehabilitációjuk sem működik, mert – pénzhiány miatt – folyamatosan a várólisták végére kerülnek. Ha egy beteg dolgozni képes az 1-3 éves rehabilitálási időszakban, akkor visszaminősítik a felülvizsgálaton, és akkor is kiteszik az ellátórendszerből, ha nem gyógyult meg. A foglalkoztatási szakértői minősítés során diszkriminatív szempontokkal találkoznak. Az orvos szakértők nem mindig az embert nézik a betegben, hanem a munkaadójuk elvárásainak igyekeznek megfelelni.

A Magyar Szociális Fórum azért tartja sürgősnek a találkozót a miniszterrel, törvény-módosítások születhessenek az érintett több százezer ember, és hozzátartozóik érdekében. „Mi készen állunk a tárgyalásra, és várjuk, hogy Ön kitűzze az időpontját” – áll a Balog Zoltánhoz címzett levélben.+++

 


 

 

Látogatottság

2024623
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
984
606
6238
2009593
7564
44357
2024623

Your IP: 34.200.218.187
2020-08-09 17:07