Többek kérésére közreadjuk a Magyar Szociális Fórum társadalmi céljait tartalmazó, 2002-ben megfogalmazott Elvi Chartát

 

 

Elvi Charta

A Magyar Szociális Fórum céljai

A Magyar Szociális Fórum az együttműködés fóruma egy szabadabb, igazságosabb, békésebb világért és egy demokratikusabb Magyarországért. A Fórum részese annak a világméretű folyamatnak, amelyet a Szociális Világfórum és az Európai Szociális Fórum fémjelez, és a neoliberalizmus, a tőkés globalizáció meghaladására irányul. A Magyar Szociális Fórumot alkotó szervezetek és mozgalmak közös célja az ember kizsákmányolásától és a természet leigázásától mentes jövő. Olyan társadalmi valóság elérése, amely magába fogad, nem pedig kirekeszt, mérsékli a társadalmi egyenlőtlenségeket, nem pedig elmélyíti, nem az erősebbnek állít piedesztált, hanem a gyengébb megsegítésében, az elesett felemelésében, a közös boldogulásban látja az élet értelmét. A Magyar Szociális Fórum lehetségesnek tart egy másfajta erkölcsi rendet: a fenntartható fejlődésen alapuló, a természeti környezettel harmonikusan együtt élő emberközpontú világot, és küzd érte.

A Fórumban szerveződő mozgalmak és személyek a munka világa és az alkotó ember értékrendjéből indulnak ki, és arra törekszenek, hogy a magánérdekkel szemben a közérdeket illesse az elsőbbség: az élethez és a fennmaradáshoz, az emberi méltósághoz és a tisztességes megélhetéshez, a munkához, az egészséges élethez, a lakhatáshoz, a szociális védelemhez, az oktatáshoz és a neveléshez, az igazsághoz és a korrekt tájékoztatáshoz való jog váljék meghatározóvá. Legyen esélyegyenlőség és felfelé irányuló társadalmi mobilitás.

A Fórumban résztvevő szervezetek elutasítják az élet piaci kategóriává degradálását, a közszolgáltatások privatizálását, a munkavállalói jogok beszűkítését, a társadalmi biztonság megrendülését, a magántermelés kizárólagosságára épülő rendszert. Olyan vegyes gazdaságot részesítenek előnyben, amelyben a politikára nem maroknyi pénzügyi csoport érdeke nyomja rá a bélyegét, hanem a társadalmi érdek határozza meg.

A Fórum szervezetei megvédendő alapértéknek tartják a szabadságjogokat, a demokráciát és a szociális vívmányokat. Azt akarják, hogy az egyéni jogok kiegészüljenek a közösségek szabadságjogaival, intézményesüljenek és anyagi alátámasztást nyerjenek a deklarált szabadságjogok. Demokratizálják az elosztási és a tulajdonviszonyokat. A képviseleti demokrácia egészüljön ki a közvetlen hatalomgyakorlás fórumaival, szakmai, területi és gazdasági önkormányzással, kisebbség-védelemmel. Hogy a közösségek maguk dönthessenek az életüket és a környezetüket közvetlenül érintő kérdésekről, a részvételi demokrácia normái szerint.

A Fórumot alkotó magyar civil társadalom elutasít minden faji, nemi, vallási, kulturális, származási és egészségbeli megkülönböztetést. A szolidaritás szálait kívánja erősíteni az emberek között, és összefogni velük a közös célokért.

Céljait a Fórum békés úton, demokratikus eszközökkel szeretné elérni. Elutasít terrorizmust és háborút egyaránt.

A Fórumot életre hívó szervezetek meggyőződése szerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy mind a társadalmi, mind pedig a nemzetközi viszonyok tekintetében olyan rendszer szülessék, amelyikben az emberi jogok és a szabadságjogok teljes hatállyal érvényesülhetnek.

A Fórum nyitva áll minden olyan társadalmi szervezet és személy előtt, amelyik és aki a magáénak vallja a fenti célokat, vagy gazdagítani akarja őket, és kész tenni is valóra váltásukért.

 

2002. októbere

 

Csatlakozási nyilatkozat

a Magyar Szociális Fórumhoz

 

Nevem:

 

Lakcímem:

 

E-mail címem:

 

telefonszámom:

 

Csatlakozom a Magyar Szociális Fórumhoz, mert egyetértek tevékenységével, és az Elvi Chartájában rögzített célokkal.

 

 

 

 

aláírás

 

 

 

Milyen munkára kész vállalkozni a Fórum keretében?

  1. Terjeszteni kívánom az MSZF tevékenységéről szóló híreket, népszerűsíteni kívánom a Fórum munkáját.

 

2. Lakóhelyemen, környezetemben MSZF csoportot szervezek.

 

3. Részt veszek akciókban, tömegmozgósításban.

 

(Kérjük a választott pontokat aláhúzni!)

 

4. Egyéb vállalás:

 

 

 

 

Kelt ……………………..

 

 

 

(Kérjük, juttassa vissza kitöltött nyilatkozatát az alábbi e-mail címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

 

Látogatottság

3995309
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1876
2293
15700
3962935
44687
72262
3995309

Your IP: 3.12.162.179
2024-04-19 16:33