Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) szervezője pénteken arra kérte a kormányt, hogy vizsgálja felül a bankszövetséggel kötött megállapodását a hitelkárosultakról, és állítsa vissza a július 1-én hatályon kívül helyezett kilakoltatási és árverezési tilalmat. Simó Endre azzal indokolta kérését, hogy a kormány pénzügyi szférával történt kiegyezése következtében súlyosbodtak a lakossági terhek, a hitelkárosultak pedig tömegesen sodródnak válságba.

 

 

A Magyar Szociális Fórum azt tapasztalja, hogy a hitelkárosultak 3 milliós tábora ellenállásba fogott a banki törvénytelenségekkel szemben, puszta megélhetésének védelmében. A Fórum szervezője közreadott néhány jellegzetes részletet azokból az üzenetekből, amelyeket hitelkárosultak juttattak el az MSZF-hez.

-  „Az igazságszolgáltatáson keresztül kárpótlás illetné meg azokat, akik devizahitelben adósodtak el. Csatlakozom az önszerveződéshez, hogy együttesen tudjunk fellépni a bankkal (bankokkal) szemben. Teljes mértékben igazságtalan, hogy egyedül mi viseljük ennek a kálváriának a terheit.”

- „Még nyögjük ugyan, de már nagyon kilátástalan minden napunk. Sokszor nem jut kenyérre sem”.

-   „Svájci frank alapú szabad felhasználású lakáshitelt vettem fel, jelzálog alapút, és majdnem duplájára emelkedtek a törlesztő részletek, melyeket sajnos már 1 éve nem tudok fizetni. Ezért szeretnék Önökhöz csatlakozni, támogatásomról biztosítom Önöket”.

-   „Róna Péter közgazdász úrnak igaza van, hibás terméket adtak el nekünk, nyomorba döntve tisztességes emberek ezreit”.

-   „Mi lesz velem, 18 éve rokkant nyugdíjassal, jelzáloggal a házunkon, ha a férjem távozik az élők sorából! Minden fillérünket élete meghosszabbítására költjük”.

-   „Több féle hitelem van, és nem látom a kiutat, mert nem tudok fizetni. Az egyezség meg nem jó, mert nem fér bele a költségembe.”

-   „Ki lehet-e rakni valakit úgy a lakásból, hogy önhibáján kívül vált fizetésképtelenné? Van egy két éves kis unokám, a lányom várja a második babát.”

-    „Mi ez ha nem uzsorakamat? Hogy lehet ezt megengedni? Az emberek tönkre mennek
idegileg és anyagilag, a Bankok pedig élnek, mint Marci hevesen”.

-    „Ez egyszerűen nonszensz. Ebből sohasem lehet normálisan kijönni, ezt a hitelt nem lehet kifizetni, hiszen most csak minimális tőkét törlesztek, ezek csak kamatok szinte. Nagyon nagy a baj! Csak összefogással lehet a problémát kezelni”.

-    „Ha tudtam volna, hogy ez lesz, akkor csak forintban vettem volna fel a hitelt. A banknak is állnia kell a kárt, ne csak az adós fizessen mindent. Össze kell fognunk végre, és ki kell harcolnunk az igazunkat, mert minket most jól megbüntettek, és sok ember utcára fog
kerülni, ha nem fogunk össze”.

-    „Kilakoltatási felszólítást kaptam. 90 napon belül ki kell költöznöm. Munkahely lehetőség nincs. A közüzemi számlákkal is el vagyok maradva, ezért hamarosan lekapcsolják a szolgáltatást. Jelenleg havi szinten 120000Ft-al terhelve 5,7 milliót kér a bank egy összegben kifizetve, és hónapról hónapra emelkedik az összeg. Tehetetlenül állok kilátástalan helyzetemben.”

-    „Az eredeti 95.000 ft helyett jövő szeptemberig fizetek 65.000 ft-ot havonta.
Utána viszont:  185.000 ft-ot. Új szerződést kötöttek velem, megemelt kamatokkal. Az elmaradó törlesztő részletek értékét betőkésítették.  Az igazolt jövedelmem nem éri el a 160.000 ft-ot.”

-    „Mi már viszonylag öregek vagyunk, és úgy nőttünk fel, úgy neveltek bennünket, hogy ha valaki kölcsönt kér, azt fizesse is vissza bármi áron, ezt követeli a tisztesség. Ma már erre azt szoktam mondani rosszul vagyunk kódolva. Törlesztő részletünket 120 százalékkal emelték, 220 ezer forintra. Feléltük minden megtakarításunkat, hogy fizetni tudjunk. De ők megint emelték a tartozás összegét az árfolyamra hivatkozva. Most már ott tartunk, hogy nem tudjuk többé fizetni a tartozást.” 
-    „A bank hitelbírálata nem állta meg a helyét, felesleges és egyoldalú volt, ráadásul pénzbe is került. A bekövetkezett események hatására kialakult többlet költséget a Banknak kéne viselnie a saját rossz döntése következményeként, de minimum feleznie kellene az adóssal a kialakult többletet! Kifogásolható és felháborító az is, hogy akkor is emelték a kamatot, amikor a jegybanki-alapkamat csökkent.”

-    „Jó lenne megállítani őket! Egy évben egy egyenleg értesítőt kapunk, azt írnak rá, amit akarnak, mert menetközben lehetetlen a követés. Majdnem minden hónapban emelik a kamatot, meg a befizető részt.”

-    „Megszűnt a munkahelyünk, nem tudtunk többé törleszteni. Ugyanakkor a törlesztő részletet 130 ezerről 150 ezerre emelték”.

-    „Ha a hitelt fizetem, nem tudom kifizetni a rezsit. Mit tegyek? Nagyon szorít az idő, nem szeretnék kilakoltatás alá kerülni. 55 éves vagyok, soha egyetlen forint hátralékom nem volt, és most öreg koromban fognak meghurcolni? Szégyen!” +++

Látogatottság

4244515
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
906
1417
5500
4209605
47591
79942
4244515

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 19:16