Július 1-én, a kilakoltatási és árverezési moratórium feloldását követően a Magyar Szociális Fórumot (MSZF) arról tájékoztatták az ország különböző részeiben élő emberek, hogy felszólító levelet kaptak lakásuk kiürítésére és elhagyására, máskülönben kényszer kilakoltatást foganatosítanak velük szemben.

 

Keddig kapott határidőt egy székesfehérvári család, melynek legfiatalabb férfi tagja 90 éves édesanyját és 100 százalékban rokkant, teljesen mozgásképtelen, ágyhoz kötött testvérét ápolja. Ők bankhitelt vettek fel, majd a férfi munkanélkülivé vált és nem tudta tovább fizetni a kölcsönt. Elárverezték lakásukat tényleges értékének a töredékéért, most pedig az utcára akarják tenni őket. Az Otthonvédők arra szólítják fel a hatóságokat, hogy lépjenek föl a nyilvánvaló embertelenséggel szemben, a maguk részéről pedig arra készülnek, hogy megvédjék a családot a kilakoltatástól.

A Magyar Szociális Fórum felhívja a lakosság figyelmét a végrehajtás megakadályozásának, illetve késleltetésének lehetőségeire, melyeket - Damm Andrea jogtanácsos munkája alapján - mindenki számára elérhetővé tett az mszfszk.hu és a hitelkarosultakert.hu honlapon „Jogi mankó a kilakoltatás és az árverezés halasztásához” címmel. A jogász öt kategóriának igyekszik tippet adni: az önkormányzati bérlakásban lakóknak, a közüzemi díjhátralékosoknak, bármilyen konstrukciójú, nem lakás vásárlására felvett hitel lejárata vagy felmondása miatt keletkezett tartozásra vonatkozóan, amelynek fedezete a lakás volt, bármilyen olyan tartozás esetére, amely miatt vagy jogerős ítélet alapján vagy közjegyzői okiratba foglalt jogviszony alapján elrendeltek végrehajtást, és kölcsönszerződéshez kapcsolt vételi jog gyakorlása esetén a lakásból való kiköltözésnek közjegyzői okiratban vállalt teljesítésének kikényszerítése ellen.

A Szociális Kerekasztalt emberek ezrei biztosították egyetértésükről azzal kapcsolatban, hogy a devizahitel hibás banki termék, ezért a szerződések jogilag kétségbe vonhatóak. Az emberek többsége azt kifogásolja, hogy törlesztő részleteit minden realitástól elrugaszkodóan emelik, és a bankok figyelmen kívül hagyják a családok puszta megélhetését. A hitelezők nem hajlandók elszámolni a pénzzel – írták.

A Szociális Kerekasztal hitelkárosultakkal foglalkozó szakmai tanácsa szerdán úgy foglalt állást, hogy a devizahitel gyakorlata alapvető hiányosságban szenved, ezért egy vagy több általános keresetlevelet kell kidolgozni annak érdekében, hogy a károsultak jogorvoslatban részesülhessenek. A testület azt írta, hogy előrehaladott munkát végez ennek érdekében, és amint elkészült, tájékoztatni fogja a közvéleményt munkájának eredményéről – áll az MSZF szombati közleményében.+++

Látogatottság

4105231
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1386
1865
17190
4069523
69374
85235
4105231

Your IP: 44.210.83.132
2024-05-26 23:23