Hitelkárosultakért címmel új országos fórum indult az Interneten azzal a céllal, hogy az érintettek egymásra találjanak, megismerjék egymás helyzetét, kicserélhessék a banki devizahitelezéssel kapcsolatos tapasztalataikat, és összefogjanak közös céljuk eléréséért, a hitelezőkkel kötött szerződések semmissé nyilvánításáért a tisztességtelen szerződési feltételek, és a hibás banki termék, így a hibás elszámolás miatt. Az országos fórum címe: hitelkarosultakert.hu – tudatta a Magyar Szociális Fórum pénteken, a Szociális Kerekasztal szakmai bizottságának csütörtöki döntésére hivatkozva.

Mint ismeretes, a Szociális Kerekasztal járhatónak tartja a devizaalapú szerződésekre, mint hibás banki termékre alapozott keresetet, és az erre épülő Pertársaságot, mert elősegítheti, hogy a hitelkárosultak kártérítésben részesüljenek a hitelezők által nekik okozott kárért. De az ezzel kapcsolatos döntést csak az érintettek hozhatják meg. „Legyen ez a honlap a Pertársaság önszerveződésen alapuló egyeztető és döntéshozó országos fóruma” – ajánlják a szervezők azoknak a figyelmébe, akik aktívan akarnak segíteni magukon és egymáson egy közel 3 millió embert érintő társadalmi probléma megoldásában.

A csütörtöki szakmai tanácskozáson Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal szervezője elmondta, hogy két féle jogi közelítés körvonalazódik: az egyik az egyéni pereknek tulajdonít elsőbbséget, a másik pedig innovatívan keresi a kollektív megoldást a hibás termék és a jogorvoslását lehetővé tévő hazai és európai jogszabályok és már meghozott ítéletek alapján. Jelentős érdeklődés tapasztalható a Léhmann-kereseti minta iránt az   mszfszk.hu  honlapon, ugyanakkor úgy látja, hogy az egyéni megoldás iránt érdeklődők többsége egyszersmind részese kíván lenni a Pertársaságnak is, vélhetően azért, mert olyan megoldást keres, amely semmissé teszi a szerződést, a hitelezettek megtévesztésével önkényesen, esetenként a duplájára emelt  törlesztő részletek miatt. „Képtelenek vagyunk utolérni magunkat” – idézte hitelkárosultak szavait.

Simó annak a véleményének adott hangot, hogy a társadalmi gondot nem lehet megoldani szétszabdalt egyéni keresetek sokaságával. Arra szólította fel a jogász társadalmat, hogy lépjen előre a kollektív megoldás felé.

Makkos Albert szerint olyan spirállal állunk szemben, amely miatt „minden devizahitel kifizethetetlenné válhat”. A bankok olyan konstrukciót adtak a lakosságnak, amelynél a veszteség garantált, hiszen árfolyamváltozásnál nem tudja a kölcsönt visszafizetni – hangsúlyozta. A közgazdász jelezte, eddig még nem bukkant egyetlen törvényes elszámolásra sem, pedig a bank ezzel tartozik ügyfelének. Varga István közgazdász, a Nemzeti Bank Felügyelő Bizottságának tagja az Európai Unión belüli egyenlő elbánást hiányolta, utalva ugyanazon bankok devizahitelezésének különbözőségére Magyarország és Lengyelország esetében.

A szakmai munka részeként Léhmann György ügyvéd a szerződés érvénytelenségének megállapítását kérelmező keresetlevél-mintát tett közzé, mely hozzáférhető az  mszfszk.hu   honlapon.

A Szociális Kerekasztal jövő heti tanácskozását Róna Péter, a „hibás banki termékre” vonatkozó koncepció közgazdasági képviselőjének részvételével készülnek megtartani.+++

Látogatottság

3865396
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
717
4299
13971
3839613
65872
60899
3865396

Your IP: 35.175.201.191
2024-02-25 06:22