Nyáridőben szokatlanul, kormányellenes tüntetések zajlanak Magyarországon a társadalmi megszorítások és az emberi jogok korlátozása miatt, egy új társadalom-orientációjú politika követelésével – írja a Magyar Szociális Fórum az Európai Szociális Fórumhoz és az Európai Szakszervezeti Szövetséghez vasárnap eljuttatott angol nyelvű üzenetében, melynek magyar fordítását hétfőn tették közzé.

 

Hat szakszervezeti szövetség közül öt, továbbá civil szervezetek, köztük a Magyar Szociális Fórum támogatásával június 16-án katonák, rendőrök, tűzoltók, vámosok és büntetés végrehajtók tüntettek szerzett jogaik, köztük a nyugdíj korkedvezmény védelmében, továbbá évek óta befagyasztott illetményük kompenzálásáért, és nyugdíjba vonult társaik nyugdíjának megőrzéséért. Immár harmadszor foglalták el a főváros centrumát, és megjelentek Miskolc utcáin is.

A melegek szombati budapesti felvonulásának résztvevői az új alkotmányos alaptörvény ellen tüntettek, mert az megtagadja a házasságot a homoszexuálisoktól, a leszbikusoktól, a transzszexuálisoktól, és csak a férfi és a nő közti házasságot ismeri el. A diszkriminatív alkotmányos törvénnyel szembeni kifogásukat a világ 19 országának budapesti nagykövetségei közös nyilatkozatban juttatták kifejezésre. Az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália, Hollandia, Finnország, Dánia, Spanyolország, Portugália, Szlovénia, Németország, Norvégia, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Írország, Belgium, Luxemburg, Svájc, és Svédország szolidáris támogatásáról biztosította a felvonulók követelését az egyenjogúságért.

Június 29-re országos munkabeszüntetést terveznek a szakszervezetek a megszorítások, az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése, a munkatörvénykönyv megváltoztatása, a kormány gazdaságpolitikája, a demokratikus garanciák meggyöngítése miatt az új alaptörvényben.

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal szolidaritásáról és aktív támogatásáról biztosította a biztos megélhetésért, a bérek vásárlóerejének megőrzéséért, a munkáért és a társadalmi jogokért vívott küzdelmet. Külön hangsúlyozta a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletben tartását, hiszen az új sajtó- és az Internet használatáról szóló törvény sérti a véleménynyilvánítás szabadságának jogát. Az MSZF SZK elítélte a kormány antiszociális megszorító intézkedéseit és arra szólította fel Orbán Viktor koalícióját, hogy tartsa be a társadalomnak a tavalyi választások előtt tett ígéreteit. Az MSZF SZK arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben csökken a bizalom a jobb-közép iránt, erősödik az igény egy új szociális alternatíva iránt a közép- és baloldali erők széles demokratikus összefogásával.

„A magyar dolgozó és alkotó többség abban érdekelt, hogy a szociális jogok demokráciában és szabadságban jussanak érvényre” – írták az MSZF szervezői június 15-én kiadott nyilatkozatukban.+++

Látogatottság

3865255
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
576
4299
13830
3839613
65731
60899
3865255

Your IP: 35.175.201.191
2024-02-25 05:29