A Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal szervezői szolidaritásukról és támogatásukról biztosítják a június 16-ra meghirdetett országos demonstrációt, és a június 29-re tervezett sztrájkot a kormány munkavállalókat sújtó intézkedései, a keresetek csökkentése, a munkatörvénykönyv módosítása, a korkedvezmény és a korengedmény megszüntetése, és az országos érdekegyeztető tanács felszámolása ellen. A dolgozók mellett állnak küzdelmükben megélhetésükért, létbiztonságukért, munka- és szociális jogaikért, bérük és fizetésük vásárlóerejének megőrzéséért – áll a fórum szerdán kiadott közleményében.

A bérből és fizetésből élők, köztük a fegyveres dolgozók, a tűzoltók, a pedagógusok, a mozdonyvezetők, az egészségügyi dolgozók, az újságírók és más kategóriák harcának közös célja az életkörülmények biztonságossá tétele, és a tisztességes megélhetéshez fűződő jog érvényre juttatása a kormány antiszociális megszorításaival szemben, a szociális jogok, és a szólásszabadság védelmében.

Az MSZF szervezői felszólítják a kormányt, hogy tartsa tiszteletben a magyar társadalomnak tett ígéreteit! Változtasson eddigi politikáján, és a pénzügyi szféra érdekei helyett a bérből és fizetésből élők, a nyugdíjas társadalom és a munkanélküliek megélhetési szempontjait állítsa előtérbe! A nagy pénzügyi csoportok helyett a kis- és közepes vállalkozásokat hozza helyzetbe!

Az MSZF szerint a kormány politikája elmélyíti az egyenlőtlenséget, növeli az igazságtalanságot, fokozza a feszültséget, társadalmi destabilizálódáshoz vezethet.

„A demokratikus erők nem a válság elmélyülésében, hanem a válság megoldásában érdekeltek. A leghatározottabban elutasítjuk a szélsőséges körök ’minél rosszabb, annál jobb’ felfogását önös hatalmi törekvéseikért. A dolgozó, alkotó társadalmi többség a szociális jogok érvényre juttatásában érdekelt demokráciában és szabadságban.” – áll a nyilatkozatban.

Mélységesen elítéljük a kormány gyakorlatát, hogy társadalmat érintő intézkedéseket hoz a társadalom megkérdezése nélkül, egyeztetés nélkül, az érintettek hátán, kétharmados többségére és a „fülkeforradalomra” hivatkozva! Elítéljük a bankokkal kötött kiegyezést a hitelkárosultak rovására, a kilakoltatási tilalom megszüntetését július 1-től, a korkedvezmény megszüntetését, a pedagógusok munkafeltételeinek súlyosbítását. Elítéljük, hogy az alaptörvényből száműzték a munkához, a megélhetéshez, a lakhatáshoz való jogot, és mindenki számára érzékelhetően korlátozták a társadalom korrekt tájékozódásához fűződő jogát az új sajtótörvénnyel, benne egy központosított hírcentrum és az állami felügyelet kialakításával.

A Magyar Szociális Fórum jogosnak tartja a munka világának határozott fellépését az emberi- és a társadalmi jogok védelmében. Sajátjának tartja ezt a küzdelmet, és társadalmi összefogásra szólítja fel a demokratikus erőket. Felajánlja a Szociális Kerekasztalt a társadalmi harc közös egyeztető fórumának.+++

 

 

 

 

Látogatottság

3865153
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
474
4299
13728
3839613
65629
60899
3865153

Your IP: 35.175.201.191
2024-02-25 04:27