Olaszországban vasárnap népszavazást tartanak arról, hogy magánkézbe adják-e a közüzemi vízszolgáltatást, és a vízdíjba beszámítsák-e a privát üzemeltető hasznát is. A referendumot kezdeményező társadalmi szervezetek és balközép politikai pártok a privatizálás ellen mozgósítanak és azt akarják elérni, hogy hatályon kívül helyezzék a vízszolgáltatás magánosítása előtt utat nyitó új keletű jogszabályokat, amelyeket a Berlusconi-kormány fogadott el reform-intézkedéseinek sorában – tudatta a Magyar Szociális Fórum kedden a népszavazást kezdeményező társadalmi forrásból.

 

Az olaszoknak összesen négy kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk a referendumon. A vízszolgáltatással kapcsolatos két kérdés mellett egy harmadik arra vonatkozik, hogy helyezzék-e hatályon kívül az atomenergia-termelést megengedő jogszabályokat. A kérdés napirendre tűzését a fukushimai atomerőmű-katasztrófa gyorsította fel. A negyedik kérdés arról szól, hogy a miniszterelnök és a miniszterek kötelesek-e megjelenni az őket megidéző bíróság előtt, vagy „jogos akadályoztatás” címen megtagadhatják megjelenésüket az igazságügyi szervek előtt. Ez utóbbi döntés azért vált sürgetővé, mert Silvio Berlusconi miniszterelnököt sorozatban idézik a bíróságok elé különböző korrupciós és hatalommal való visszaélési ügyekben. A viszont kormányfő elérte egy olyan jogszabály megalkotását, amely megengedi, hogy jogos akadályoztatásra, azaz hivatali teendőinek ellátására hivatkozva ne kelljen eleget tennie a megidézésnek, és elháríthassa a kihallgatást, a tanúvallomást, a peren való személyes részvételt.

A népszavazás akkor lesz eredményes, ha a választásra jogosultaknak legalább a fele, plusz egy fő elmegy szavazni. Ha az igennel szavazók kerülnek többségbe, akkor a nép leszavazná a jelenleg érvényes törvényeket és törvényerejű rendeleteket, és kötelezően vissza kellene vonni őket. Nem privatizálhatnák a vízellátást, nem építhetnék be a magántőkés hasznot a vízdíjakba, visszavonnák az atomerőművek működésének engedélyezését, a kormány tagjai pedig nem bújhatnának ki a bírói idézés teljesítése alól hivatali kötelezettségeikre hivatkozva. Ha a nem diadalmaskodnék, akkor valamennyi említett jogszabály hatályban maradna.

A népszavazás vasárnap reggel 8 órától 22 óráig, hétfőn pedig 7 órától 15 óráig tart. Több mint 47 millió olasz jogosult véleményt nyilvánítani.+++

Látogatottság

3865343
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
664
4299
13918
3839613
65819
60899
3865343

Your IP: 35.175.201.191
2024-02-25 06:11