Társadalmi érdeklődés tapasztalható a hitelkárosultak pertársaságának megalakítása iránt a hitelező bankokkal szemben – tudatták hétfőn a Magyar Szociális Fórum szervezői, akik csütörtökre Kerekasztal tanácskozást hívtak össze az ingatlanjuk elvesztésével fenyegetettek és a közüzemi díjhátralékosok védelmében.

 

Bajba jutott, és a bajba jutottakon segíteni kész emberek keresik a Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal honlapját (mszfszk.hu), hogy tájékozódjanak a tervről, és jelezzék szándékukat a pertársasági részvétel iránt.

A Magyar Szociális Fórum által összehívott Kerekasztal csütörtökön hoz döntést arról, hogy felkarolja-e a pertársaság létrehozására irányuló javaslatot, és kikre bízza az ügyvédi munkát.

Róna Péter közgazdász, oxfordi professzor, az Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának tagja hétfőn támogatásáról biztosította a Magyar Szociális Fórum kezdeményezését. Simó Endrének, az MSZF szervezőjének küldött szakértői anyagában többek között azt írta, hogy a hitelfelvevő törlesztő képességének megállapítása egyértelműen a bank feladata, szakmai kötelessége, a bankok pedig nem terhelhetik a szakmai ismeretekkel nem rendelkező felhasználókra hiányos elvégzésének következményeit. Devizahitelek esetében a termék szerkezetéből adódóan megállapíthatatlan a hitelbíró képesség, a ténylegesen felszámolható törlesztés pedig – ugyancsak a termék szerkezetéből adódóan – ellenőrizhetetlen. A bank felelősséggel tartozik termékéért, és terméke hibásnak minősül, ha később kiderül, hogy rosszul állapította meg a hitelfelvevő törlesztő képességét – írta Róna Péter a termékfelelősség fogalmáról az Európai Unióban, az otthonuk és ingatlanjaik megvédéséért küzdő hitelkárosultak érdekében.+++

 

Látogatottság

3865110
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
431
4299
13685
3839613
65586
60899
3865110

Your IP: 35.175.201.191
2024-02-25 04:16