Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

II. János Pál boldoggá avatásáról

Budapest, 2011. április 30.

II. János Pál személyében vasárnap olyan pápát avatnak boldoggá, aki „egy szociális igazságosságtól áthatott demokratikus társadalomban” jelölte meg az emberiség jövőjét – áll a Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal szombaton kiadott közleményében.

Jelképesnek számít, hogy Karol Wojtylát a munka ünnepén avatják boldoggá. Ő a munka elsőbbségét hirdette a tőkével szemben, s a tőkét eszköznek tekintette a társadalom boldogulásához. Centesimus Annus enciklikájában leszögezte: A bérnek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a munkás és családja megéljen belőle, valamint bizonyos mértékű takarékoskodást is lehetővé tegyen.

A hat éve elhunyt lengyel pápa szavai pusztába kiáltott szók maradtak Közép- és Kelet-Európa számos országában, köztük Magyarországon is, ahol hat millió ember hétköznapi gondja a megélhetés, az új alaptörvényből pedig még a munkához való jogot is kihagyták – írja az MSZF.

II. János Pál szerint „Az állam nem korlátozódhat arra, hogy csak az állampolgárok egy részére legyen gondja, nevezetesen a gazdagokra és a jómódban élőkre, és nem teheti meg, hogy elhanyagolja a másik részt, amely kétségtelenül a társadalom nagy többségét alkotja”.

A boldoggá avatandó síkraszállt a piac és az élethez való jog megkülönböztetése mellett, és azt vallotta, hogy vannak olyan emberi és közösségi szükségletek, amelyeket nem lehet a piaci mechanizmusokkal kielégíteni, mert nem tartoznak a piac logikájához, és vannak olyan javak, amelyek természetükből eredendően nem képezhetik adásvétel tárgyát.

Kizsákmányolásról írt és azt állította, hogy a magántulajdonnak korlátot szab a társadalom iránti felelősség. „A keresztény hagyomány a tulajdonjogot sohasem tekintette abszolút és sérthetetlen értéknek, mert a magántulajdon joga alá van rendelve a javak egyetemes rendeltetésének és használatának” - vallotta a Centesimus Annusban.

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal tisztelettel adózik annak az embernek az emléke előtt, aki a létező szocializmus összeomlása után azt hirdette, hogy az emberiség problémáit a kapitalizmus sem oldja meg, s hogy „az ember az egyház útja”.+++

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

Látogatottság

4244455
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
846
1417
5440
4209605
47531
79942
4244455

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 18:38