EU-elnökség és nemzeti érdekeink – MSZF SZK

Budapest, 2011. január 3. hétfő

A Magyar Szociális Fórum szervezője hétfőn azt javasolta a kormánynak, hogy Magyarország Európai Uniós soros elnöki tisztségét a szociális Európa erősítésére használja fel a monopóliumok Európájával szemben, mert ezzel egyszerre szolgálná a magyar nemzeti érdekeket és a közösség demokratikus kohézióját.  Simó Endre szerint a magyar társadalomnak nem lehet feladata az euró övezet érdekeinek puszta kiszolgálása. Hazánk azzal teheti a legnagyobb szolgálatot Európának, ha felvirágzik. Ehhez mérsékelni kell az ország alárendeltségén, és meg kell erősíteni a nemzeti szuverenitást gazdasági és politikai értelemben egyaránt.

Az MSZF alapító szervezője azt javasolta Orbán Viktor kormányának, hogy helyezze hatályon kívül a Gyurcsány-kormány EU-val szemben vállalt konvergencia programját, mert az nem közelíti, hanem távolítja hazánkat az unió gazdasági színvonalától, és akadályozza az uniós pénzek felhasználását hazai fejlesztési célokra.

A Magyar Szociális Fórum adatai szerint az elmúlt tíz évben csaknem 12 billió (12 ezermilliárd) forint extraprofit vándorolt ki az országból. Évről-évre a nemzeti jövedelem 7-8 százaléka kerül külföldre, a Magyarországon működő külföldi bankok haszna befektetett tőkéjük másfélszeresére rúg, a kereskedelmi láncok haszna 80, az energetikai cégeké 107 százalékos. A felárakkal és az adózatlan profitkivitellel az említettnél is nagyobb összegektől fosztották meg a hazai fejlődést, és idéztek elő mélyülő megélhetési válságot, melynek nemzetközileg is feltűnést keltő legkirívóbb megnyilvánulása a tömeges fagyhalál.

Uniós tagságunk nem csak demokratikus előnyökkel járt, hanem rendkívül súlyos megélhetési hátrányokkal is – mondta Simó. Ahhoz, hogy a hátrányokat enyhítsék, a kormánynak újra kell tárgyalnia a privatizációs szerződéseket, és vissza kell szereznie a kilencvenes években elkótyavetyélt állami monopóliumokat. Egyidejűleg módosítania kell a jövedelmi viszonyokat úgy, hogy felhagynak a külföldi tőke alacsony munkabérekkel történő ide csalogatásával, és olyan béreket fizetnek az embereknek, amelyből meg is lehet élni.

Az MSZF szervezője felhívta a figyelmet Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének tervére, hogy „Magyarország szerezze vissza, amit lehet”, szorítsa vissza a multinacionális trösztöket, állítsa meg az országból adózatlanul kiáramló milliárdokat, javítsa a hazai kis- és közepes vállalkozások helyzetét, s ezzel jelentősen növelje a foglalkoztatást.

Az EU soros elnöksége ehhez jó lehetőséget kínál. Elnöki tisztségével élve a kormánynak konkrét intézkedéseket kellene keresztül vinnie annak érdekében, hogy előmozdítsa hazánk és más hasonlóan eladósodott és kiszolgáltatott helyzetű EU-tagállamok jogát a nemzeti fejlődéshez, a nagy pénzügyi csoportok hatalmi ambícióinak leszereléséhez – mondta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum Kerekasztalának szervezője.+++

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

Látogatottság

4245251
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1642
1417
6236
4209605
48327
79942
4245251

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 20:12