Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Budapest, 2012. június 8. péntek

A súlyosbodó megélhetési válságot nem lehet kérdőívek kitöltésével orvosolni. Hat millió ember mindennapi megélhetési gondján csak munkahelyteremtéssel, a megélhetéshez szükséges bérekkel és fizetésekkel, az emberi gondok iránti érzékenységgel, folyamatos társadalmi párbeszéddel lehet úrrá lenni. Mindez hiányzik. Felül kell vizsgálni az eddig folytatott gazdaságpolitikát, hogy az emberi jogokra helyeződjék a hangsúly a fináncoligarchia profitérdekei helyett – áll a Magyar Szociális Fórum kormánynak szóló pénteki reagálásában arra a kérdőívre, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával küldtek ki az ország lakosságának.

A Nemzeti Konzultáció 2012 miniszterelnöki tálalásába több olyan pontatlanság csúszott, amely megkérdőjelezi a kérdező őszinteségét – írja az MSZF. Nem felel meg a valóságnak a miniszterelnök állítása, miszerint „minden fontos kérdést megbeszélünk egymással”. A Magyar Szociális Fórum két éve hiába kéri, hogy ne lakoltassák ki otthonaikból az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált családokat, és tartsák érvényben a moratóriumot mindaddig, amíg az embereknek nincs miből megélniük.  Hiába kérte, hogy iktassák törvénybe a lakhatáshoz való jogot az élethez való jog részeként, és hogy vezessék be a magáncsőd intézményét.  Hiába emelte fel szavát azért, hogy a kormány tartsa be választási ígéreteit: teljesítse az egy millió munkahely időarányos részét, mérsékelje a gazdagság és a szegénység között tátongó szakadékot, vállaljon felelősséget a legrászorultabb rétegek sorsáért. „Orbán Viktor miniszterelnöknek írt kéréseink, javaslataink, követeléseink rendre válasz nélkül maradtak, a kormány egyetlen egyet sem teljesített azon követelések közül, amelyeket a dolgozó és alkotó rétegekre rótt társadalmi terhek mérsékléséről terjesztettünk elő, és teljes mértékben elzárkózott a tárgyalástól róluk. Ezt bizonyítja többek között, hogy nem tettek eleget a március 25-i Népi Gyűlés meghívásának, még csak nem is reagáltak rá, nem voltak hajlandók átvenni a rokkantak petícióját a FIDESZ Lendvay utcai székháza előtt tartott május 25-i tüntetésen. A miniszterelnök az NGM ügyfélszolgálati szintjére utalta a nyugdíjcsökkentés és az igazságos adóztatás kérdését” – írja a közlemény.

Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy „együtt határoztunk az ország új alaptörvényéről”. Az MSZF a leghatározottabban tiltakozott amiatt, hogy kihagyták az alaptörvényből a munkához, a társadalombiztosításhoz és a nyugdíjhoz való jogot, és hogy a Keresztényszociális Műhellyel közösen képviselt álláspontjával ellentétesen nem iktatták törvénybe a lakhatási jogot. Tiltakoztunk a közszolgálati média durva centralizálása miatt is, mert súlyosan sérti a szólás- és a tájékoztatási szabadságot. A szociális szféra két éve nyögi ennek a következményeit, mert a közmédia nem, vagy csak alig ad teret a nagy társadalmi problémáknak, torz képet fest róluk, korrekt tájékoztatás helyett kormány-propagandát folytat.

A kérdőívhez írt bevezetőjében a miniszterelnök azt tartja munkája legnagyobb sikerének, hogy „több százezer magyar családot kiszabadítottunk a devizahitel csapdájából”. Nem inkább elodázták a probléma megoldását, esetleg halmozódó tartozások árán? Tényleg sikerélmény volna a moratórium március 1-i hatályon kívül helyezése óta szaporodó árverezések és kilakoltatások tömege, a hozzájuk tapadó öngyilkosságok, a kilátástalan helyzetbe sodródott adósok tömeges kétségbeesése?! Az MSZF szerint a kormány inkább azzal tenne jó szolgálatot a hitelkárosultak milliós seregének, ha megvédené őket a bankok önkényeskedéseitől, helyreállítaná a tisztességes szerződési rendet, és közérdekű keresetet indítana az állampolgárok érdekében, arra kötelezve a bankokat, hogy realizált extraprofitjukból megtérítsék a szabad prédának tekintett kisemmizett és tönkretett ügyfelek kárát. A kormány e helyett rendre kiegyezik a bankszövetséggel a legkiszolgáltatottabb adósok kárára, gyakran életük rovására is – áll a közleményben.

Az MSZF egyetért azzal a miniszterelnöki kijelentéssel, hogy „gazdasági döntéseket kell hoznunk a magyar munkahelyek védelmében”. - De miért kell ehhez kérdőív, hiszen a nép két évvel ezelőtt erre szavazott, mégsem lett belőle semmi. Miért gondolná a kormány, hogy most az emberek elutasítanák azt, amit két éve megígértek nekik? A labda nem a társadalom térfelén van, hanem a kormányén. Az első félidő rácáfolt az emberek várakozására. Mi értelme azt kérdezni a második félidőben, hogy rúgjunk-e gólt? – írja a Magyar Szociális Fórum a miniszterelnöki kérdőívről.+++

 

Látogatottság

4045788
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
693
2889
14714
4001065
9931
85235
4045788

Your IP: 3.145.111.183
2024-05-04 06:38