Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Fagyhalál – az MSZF felveti a politikai felelősség kérdését

Budapest, 2011. február 23. szerda

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal (MSZF SZK) és a Keresztényszociális Műhely szerdán közösen lépett fel az életek védelmében, a fagyhalál ellen. Simó Endre, az MSZF szervezője kérdést intézett a kormányhoz: mit akar tenni azért, hogy a tél hátralévő részében ne fagyjon meg több ember. Simó arra kérte az országgyűlésben képviselt pártokat, hogy ugyanezt a kérdést tegyék fel a parlamentben is interpelláció vagy napirend előtti kérdés formájában.

Semmilyen politika, semmilyen kormány és hatalmi szempont érdekében nem vagyunk hajlandóak lemondani az emberek életéről. Ott tartunk, hogy évről-évre több százan nem tudnak érvényt szerezni a legalapvetőbb emberi jognak: az élethez való joguknak! Mégis, mit gondol a hatalom? Hogy az időjárásra háríthatja a felelősséget saját mulasztásaiért?” – kérdezte, majd arra figyelmeztette a hatalom jelenlegi letéteményeseit is, hogy ha továbbra is elutasítják a helyzet súlyosságának megfelelő szükségintézkedéseket, politikai felelősséget kell vállalniuk a tömeges fagyhalálért!

Az MSZF és a Keresztényszociális Műhely által javasolt azonnali életmentő intézkedések között szerepel

1. Kormányrendelettel kötelezzék a hatóságokat a veszélyeztetett emberek rendszeres látogatására és ellátására!

2. Tiltsák meg, hogy kikapcsolják az energiaszolgáltatást azoknál a fizetésképtelenné vált családoknál és egyedülállóknál, akik emiatt az életük kerülhet veszélybe! Részesítsék természetbeni támogatásban a veszélyeztetetteket!

3. A hatóságok, így a helyi polgárőrség bevonásával működtessenek füstfigyelő szolgálatot, hogy lássák, hol hűl ki a lakás!

4. A kritikus időszakban éjszaka is működtessék az idősek nappali otthonait szociális munkások és laikus egyházi segítők bevonásával!

5. Bocsássanak a hajléktalanok rendelkezésére fűthető lakókonténereket, lakókocsikat, vasúti hálókocsit és várókat, fűtött menedékhelyeket!

6. Azonnal vezessenek be ingyenes segélyhívószámot, hogy a lakosság jelezni tudja a vészhelyzeteket, és azonnali intézkedésre lehessen számítani az életek védelmében!

7. Az élet védelmében, szükség esetén, akár hatósági kényszert is alkalmazzanak: kísérjék biztonságos helyre a fagyhalálnak kitetteket!

8. Tettekben megnyilvánuló segítésre, törődésre, odafigyelésre, emberségre szólítjuk fel honfitársainkat! Köszönjük azoknak, akik eddig is megtették, ami tőlük tellett! A szolidaritás életet menthet!

Nemesszeghy György, a Keresztényszociális Műhely képviselője a KDNP országos elnökségében elfogadhatatlannak minősítette a kegyetlen társadalmi körülmények által okozott fagyhalálokat, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy van megoldás. Az életvesztés kiküszöbölésének kulcsát abban jelölte meg, hogy az emberek visszatérhessenek a munka világába. „Együtt, összehangoltan kell kezelni a hajléktalanságot, a munkahelyteremtést, a mélyszegénységet, a kilábolást a gazdasági válságból. Rendelkezésre állnak és megoldásra várnak a társadalmi egyetértéssel összeállított konkrét megoldási változatok” – mondta Nemesszeghy.

Dabasi Tamás, a Fehér Kéményseprők Országos Szövetségének elnöke emlékeztette a képviselőket a választóikkal szembeni felelősségükre. Az április 15-én lejáró kilakoltatási és árverési tilalomról szólva azt mondta, hogy százezreket fenyeget az otthonvesztés, és Robin Hood akciók vehetik kezdetüket, hogy az emberek visszaszerezzék, amit elvesznek tőlük. Dabasi tűrhetetlennek tartotta, hogy bankok és a végrehajtók azt csinálnak, amit akarnak, a rendőrség, az ügyészség és a bíróság pedig asszisztál nekik.+++

Kiadta: MSZF SZK +36 30 5927371

Látogatottság

4152538
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
353
3173
6957
4118836
35556
81125
4152538

Your IP: 44.222.64.76
2024-06-13 04:57