Fagyhalál – az MSZF figyelmezteti Orbán Viktort a kormány politikai felelősségére

Budapest, 2011. február 27. vasárnap

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) szervezője üzenetben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy négyszáz felé tart azoknak a honfitársainknak a száma, akik tavaly szeptember vége óta megfagytak az ország különböző részein. Simó Endre arra is felhívta a kormányfő figyelmét, hogy ha a kormány továbbra is elutasítja a helyzet súlyosságának megfelelő szükségintézkedéseket, politikai felelősséget kell vállalnia a tömeges fagyhalálért – közölte az MSZF szervezése vasárnap. Az üzenetet szerdán továbbították a miniszterelnökség fax számára.

A Magyar Szociális Fórum másodszor fordult Orbán Viktorhoz az ügyben. Január 7-én „elsőrendű politikai kérdésnek” minősítette a tömeges fagyhalál feltartóztatását, és azonnali cselekvésre szólította fel a kabinetet. A miniszterelnökség január 24-én azzal válaszolt, hogy „a megkeresés tartalmára való tekintettel a levelet átküldte az ügyben hatáskörrel rendelkező Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz /NEFMI/, Soltész Miklós államtitkár úrhoz. A továbbiakban forduljon hozzá bizalommal” - írták. (Időközben, január 7. és 24. között harmincan fagytak meg.)

A NEFMI-től február 10-én közvetett válasz érkezett sajtónyilatkozat formájában. Ebben a minisztérium tudatta, hogy „A saját lakásban bekövetkező fagyhalál megelőzéshez minden – az adott településen – érintett szervezet és a lakosság hatékony együttműködésére van szükség… A kihűlés szempontjából legkiszolgáltatottabb hajléktalan emberek ellátásának megszervezése közel két évtizedes múltra tekinthet vissza, amelynek következtében mára – ha a rendszer nem is tökéletes – jól szervezett”. (Január 24. és február 10. között további harmincan fagytak meg fűtetlen otthonukban és a szabad ég alatt. Velük a kórházon kívül elhunytak létszáma 162 főre emelkedett.)

„Erre mondják, hogy a műtét sikerült, csak a beteg belehalt” – jegyezte meg Simó Endre a kormánytól kapott választ kommentálva.

Február 23-án a Magyar Szociális Fórum és a Keresztényszociális Műhely közös sajtóértekezleten lépett fel a fagyhalál ellen, és további konkrét javaslatokat tett az élet védelmében. A sajtótájékoztatóra egyetlen sajtóorgánum sem küldött tudósítót, és egyetlen újságíró sem jelent meg.

A jelzett sajtóértekezleten Simó megkérdezte a kormánytól, mit akar tenni azért, hogy a tél hátralévő időszakában ne fagyjon meg több ember. Arra kérte a parlamentben képviselt pártok frakcióvezetőit, hogy azonnali kérdés, vagy interpelláció formájában ugyanezt kérdezzék meg ők is. Megkeresésükre két párt frakcióvezetőjétől pozitív választ kaptak.

Február 23-ig 176-an fagytak meg saját otthonukban (106), és a szabadban (70). A többi végzetesen kihűlt ember kórházba kerülése távozott az élők sorából – jelentette az MSZF.+++

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

Látogatottság

4245285
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1676
1417
6270
4209605
48361
79942
4245285

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 20:28