A Magyar Szociális Fórum társadalmi érdeknek tartja az adósságállomány csökkentését

Budapest, 2011. március 4. péntek

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal szervezői támogatásukról biztosítják a kormány tervét Magyarország külföldi adósságállományának csökkentéséről, mert társadalmi és nemzeti érdeknek tartják – közölte az MSZF SZK pénteken.

A civil mozgalom szervezői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a bérből és fizetésből élő társadalmi rétegek csak akkor készek áldozatot hozni az adósság mérsékléséért, ha a terheket megosztják, és a tőke – teherbírásának megfelelően – fokozott mértékben veszi ki a részét az áldozatvállalásból. Vajon kész-e a nagytőke az adósságállomány csökkentésére? Kész-e vállalni a teljes összegű bankadó és a 19 százalékos társasági nyereségadó meghosszabbítását? A dolgozó rétegek választ várnak ezekre a kérdésekre, mielőtt újabb áldozatot kérnének tőlük – írják.

A szervezők szerint az adósságcsökkentésnek együtt kell haladnia a foglalkoztatás növelésével. Az embereknek addig is meg kell élniük, ameddig a külföldi adósságot csökkentik! A 16 százalékos egységes jövedelemadó nem szolgálja a foglalkoztatás növelését, ezért felül kell vizsgálni, és a teherbírás szerinti differenciált, progresszív adórendszert kell kialakítani. A kormánynak számolnia kell azzal, hogy ha a Széchenyi-tervben megjelölt központi cél, a munkahelyteremtés helyett tovább tart a munkahelyvesztés, és tovább mélyül a megélhetési válság, akkor az adósságcsökkentési terv a társadalom tűrőképességébe ütközhet, és zátonyra futhat – írják.

Az MSZF SZK szervezői szerint semmi kétség sem férhet ahhoz, hogy a Széll Kálmán terv célját, a külföldi adósságállomány csökkentését csak a társadalommal együtt lehet elérni. Ezért nélkülözhetetlennek tartják az őszinteséget a társadalommal szemben, a korrekt tájékoztatást, és a társadalmi érdekeket kifejező szervezetek, szakszervezetek, érdekképviseletek, önkormányzatok bevonását a részletek kidolgozásába. Ahhoz, hogy a kormány leküzdhesse a nagy pénzügyi csoportok és a transznacionális trösztök máris tapasztalható ellenállását, társadalmi támogatásra van szüksége. A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal arra kéri a társadalmi szervezeteket, szakszervezeteket és politikai szervezeteket, hogy biztosítsák ezt a támogatást a kormány adósságcsökkentési tervének valóra váltásához, mert az közös érdek – áll az MSZF SZK pénteken kiadott nyilatkozatában, melyet Jánosi Gábor, Kovács István, Salga István, Sipos József, Simó Endre, az MSZF szervezői írtak alá.+++

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

Látogatottság

4245213
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1604
1417
6198
4209605
48289
79942
4245213

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 19:52