Összehívták a Szociális Kerekasztalt a megélhetéshez való jog alkotmányba iktatásáért

Budapest, 2011. március 19. szombat

Szociális Kerekasztalt hívott össze a Magyar Szociális Fórum azért, hogy olyan alkotmánya legyen Magyarországnak, amely elismeri a békéhez, az élethez, a munkához, az emberhez méltó megélhetéshez, és a lakhatáshoz való jogot. Alkotmányos garanciát követelnek arra, hogy a választók a jövőben visszahívhassák azt a kormányt, amelyik nem szerez érvényt ezeknek az emberi és társadalmi jogoknak, és helyébe új kormányt állíthassanak időközi demokratikus választással – jelentették be a Magyar Szociális Fórum szervezői szombaton Budapesten kiadott közleményükben.

A Kerekasztal tanácskozást március 26-án, szombaton tartják Budapesten. A szabad és demokratikus véleménynyilvánítási fórumra várják mindazokat a szervezeteket, amelyek a nemzeti felemelkedés ügyét szorosan összekapcsolják a megélhetési jogok érvényre juttatásával, és világnézeti alkotmányozás helyett a dolgozó, alkotó és az egész életüket ledolgozott nyugdíjas társadalmi többség jogait deklaráló alaptörvényt akarnak.

A Kerekasztal szervezői szerint a kormánytöbbség által javasolt alaptörvény-tervezet nem azzal foglalkozik, ami ma hatmillió magyar legfőbb gondja: a megélhetéssel, hanem „ideologizál”. Sértőnek és kétes értékűnek tartják, hogy a politikai elit, kétharmados parlamenti többségére hivatkozva a társadalmi közösségek megkerülésével alkotmányozzon, és a népi szuverenitás gyakorlását egy 13 pontos kérdőív kitöltésére korlátozza. A Magyar Szociális Fórum a szabadság híve, és magától értetődőnek tartja, hogy az alkotmányozásba közvetlenül bevonják a népet, és teret adjanak a szabad véleménynyilvánításnak. A Kerekasztalnál bizonyára sokféle vélemény hangzik majd el, sokféle megközelítésben, egymásnak ellentmondóan is. A lényeg az, hogy elhangozzanak, és a társadalom hallathassa hangját, megmondja, milyen alkotmányt vagy alaptörvényt akar magának a helyett, amit a kormány és a parlamenti többség, áprilisban készül elfogadni - írják.

A MSZF SZK szervezői tiltakoznak az alkotmányozás demokráciát és szabadságjogokat sértő jelenlegi módszere ellen, mert megfosztja az embereket a beleszólási lehetőségtől jövőjük meghatározásába, és akadályozza alapvető emberi és társadalmi érdekeik érvényesítését - áll a Magyar Szociális Fórum Kerekasztalához szóló meghívóban.+++

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

Látogatottság

4245261
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1652
1417
6246
4209605
48337
79942
4245261

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 20:18