Budapest, 2011. november 21. hétfő

Feljelentést tett Polt Péter legfőbb ügyésznél Stiaszni Gézáné, a kilakoltatása elől október 6-án halálba menekült Stiaszni Éva (S. Éva) édesanyja – jelentette be maga a 77 éves anya a Magyar Szociális Fórum hétfőn tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

A feljelentés ismeretlen tettesek ellen irányul, akik – mint tartalmazza - vélhetően súlyosan fenyegető magatartásukkal halálba kergették leányát. Éva félelmében kiugrott kilencedik emeleti óbudai lakásának ablakából, és szörnyethalt.

A legfőbb ügyész a főváros III. kerületi ügyészének továbbította az édesanya feljelentését, oda, ahol a tragédia történt. Csaknem két hónappal a haláleset után sem Stiaszniné, sem unokája nem kapott még rendőrségi jegyzőkönyvet a halál körülményeiről. Azt mondták nekik, hogy az ügyet még vizsgálják, és a nyomozás még nem zárult le.

Az édesanya a végrehajtótól első kézből kapott információ alapján elmondta a sajtó képviselőinek, mi történt a tragédia előtti percekben. Eszerint a végrehajtó pár rendőr kíséretében becsengetett Évához, aki ajtót nyitott nekik, majd szándékukról értesülvén becsapta az ajtót és magára zárta. A végrehajtók ekkor hozzáfogtak a zár feltöréséhez, és az ajtó felnyitásához. Évának annyi ideje maradt, hogy sms üzenetben búcsúzzon el 21 éves leányától a következő szavakkal: „Nagyon szeretlek, de már nem bírom ezt az igazságtalanságot. Bocsáss meg nekem!” A lakásba behatoló személyek már csak üres otthont és nyitott ablakot találtak.

„Meggyőződésem szerint lányomat szisztematikusan tönkre akarták tenni, és ki akarták fosztani. Éva metróvezető volt, jól keresett, munkáját megbecsülték, nem járt szórakozni, nem volt szenvedélye, gyermekének és munkájának élt” – mondta az anya lányáról, majd hálásan megköszönte a metró dolgozóinak emberséges hozzáállását és segítségét.

Választ keresek arra a kérdésre, hogy félelmében dobta-e el magától az életét, vagy kényszer hatására – mondta az anya, aki feljelentésében a következőt írta: „Bármi történt, és bármilyen tartozásról is legyen szó annak behajtása nem történhet olyan brutalitással, ami egy ember életébe kerül. Halálának közvetlen kiváltó oka a kilakoltatásra érkezettek gátlástalan brutalitása volt, ami a következményt tekintve terhelő az ott eljárókra, ami véleményem szerint bűncselekmény”. Feljelentésében Stiaszniné arra kérte a legfőbb ügyészt, hogy vizsgáltassa ki a kilakoltatásig vezető előzményeket, az állítólagos maffia hátterű zsarolást, a tulajdonvesztést, és állapítsa meg a kilakoltatásban eljáró személyek felelősségét leányának halálában, bűncselekmény esetén pedig az érintettek eljárás alá vonását kérte a legfőbb ügyésztől.

Az öngyilkos asszony tragédiáját társadalmi üggyé nyilvánító Magyar Szociális Fórum szervezője arra kért választ a végrehajtásban részt vett hivatalos szervektől, hogy foganatosítottak-e óvintézkedéseket a tragédia elkerülése érdekében, és ha igen, akkor milyeneket. A rendőrségnek ugyanis nem lehet fontosabb dolga az élet védelménél – mondta Simó Endre.

Czöndör Gyula, a Szociális Charta elnöke felhívta a figyelmet a november 17-én bekövetkezett újabb öngyilkossági esetre, mely kísértetiesen hasonló körülmények között történt a San Marco utcában. Az ismétlődő és szaporodó esetek arra utalnak, hogy a végrehajtók életellenes módszereket alkalmaznak, ahelyett, hogy elejét vennék az életek pusztulásának – hangsúlyozta.

A Magyar Szociális Fórum – a Stiaszni családdal szolidaritásban – az igazság teljes feltárását követeli, és tudatta, hogy nem hagyja annyiban az ügyet, mert az igazság kiderítése és a felelősség megállapítása közös érdeke a családnak és a társadalomnak.+++

 

Látogatottság

4244952
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1343
1417
5937
4209605
48028
79942
4244952

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 19:35