Budapest, 2011. november 20. vasárnap

A Magyar Szociális Fórum helyesnek tartja, hogy a kormány felülvizsgálta viszonyát a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), többé nem zárkózik el olyan források igénybe vételétől, amelyekkel stabilizálni lehet az ország pénzügyi helyzetét, és növekedési pályára állítani a gazdaságot. A társadalmi mozgalomnak mindazonáltal az a véleménye, hogy a magyar nép jelenleg is előállítja a nemzeti fejlődéshez szükséges értéket, a forráskivonás révén azonban ez az érték külföldre távozik, ezáltal pedig megbénul a hazai fejlődés. Ahhoz, hogy fejlődhessünk, szét kell feszíteni ezt a kényszerzubbonyt! – áll a társadalmi mozgalom szervezőinek vasárnap kiadott közleményében.

Az MSZF szerint az IMF már másfél évvel ezelőtt felajánlotta a kormánynak, hogy hitelt nyújt a növekedés élénkítéséhez, és a foglalkoztatás növeléséhez, ha a kormány ennek megfelelő gazdasági programmal áll elő.

Az MSZF egyetértene egy olyan gazdaságpolitikai kiigazítással, hogy a kormány ne ragaszkodjék minden áron a külföldi adósságállomány drasztikus lefaragásához, hanem a növekedést részesítse előnyben, és az erőforrások átcsoportosításával a foglalkoztatást, a megélhetést, a fogyasztást ösztönözze.

Az MSZF véleménye szerint a kormány helyesen tenné, ha nem utasítaná vissza az ország fejlődése szempontjából előnyös hitelt, hiszen az adósságállományt sokkal keservesebb recessziós fázisban, megszorító intézkedések révén csökkenteni, mint gazdasági fellendülés közepette. A növekedés forrása azonban nem csak a hitel lehet, a nemzeti mozgásteret a gazdasági élénkülés útjában álló akadályok elhárításával is bővíteni lehet. A fejlődés útjában álló egyik legfőbb akadályt az MSZF a nagy pénzügyi csoportok érintetlen privilégiumaiban, a multinacionális tőke nemzeti fejlődést gátló forráskivonásában látja.

Ezeket az akadályokat a multinacionális tőke extraprofitjának mérséklésére hozott nemzeti adóreformmal, és uniós intézkedésekkel kell elhárítani. Az MSZF figyelemre méltónak tartja Mario Monti új olasz miniszterelnök konszolidációs tervét, mert az adósságállomány csökkentését gazdasági növekedéssel akarja megvalósítani, igazságosabb közteherviselésre törekszik, a növekedéshez szükséges forrásokat a finánctőke kiváltságainak megnyirbálásával, és a nagy pénzügyi csoportok extraprofitjának terhére akarja fokozott mértékben előteremteni. +++

 

Látogatottság

4244490
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
881
1417
5475
4209605
47566
79942
4244490

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 18:56