Budapest, 2011. november 15. kedd

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal közgazdászai és jogászai kedden visszautasították az Európai Unió Központi Bankjának állásfoglalását a Hitelkárosultak végtörlesztéséről hozott magyar törvényről. Frankfurt kétségbe vonta Magyarország jogát ahhoz, hogy a banki extraprofit terhére orvosolja a magyar társadalom egyik legsúlyosabbá vált problémáját, a devizahitel-gondot. Az MSZF SZK szerint elsődleges nemzeti érdek, hogy a kormány annak dacára is a társadalmi feszültség átfogó feloldására törekedjék, hogy az Európai Központi Bank ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett – áll a Budapesten kedden kiadott nyilatkozatban.

Az EKB Vítor Constáncio alelnök jegyezte november 4-i állásfoglalásában számon kérte a magyar kormányon az Európai Központi Bankkal szemben vállalt előzetes konzultációs kötelezettségének megszegését a végtörlesztési törvénnyel kapcsolatban, és rosszallását fejezte ki a törvény következményei miatt a bankokra és az ország pénzügyi megítélésére nézve.

A Magyar Szociális Fórum érthetetlennek tartja, milyen pénzügyi érdek fűződik az EU belső kohéziójának meggyengítéséhez azáltal, hogy hagyják elmérgesedni a magyar társadalom egyik legégetőbb problémáját, a lakosság egyharmadát érintő devizahitel-válságot.

Minthogy az EKB nem jelezte, miben látja a megoldást, az MSZF arra kéri az EKB-t, hogy ne csak kifogásolja a nemzeti hatáskörben hozott részleges megoldási intézkedést, hanem kiutat is mutasson a magyar piacot uraló külföldi bankok által előidézett társadalmi válsághelyzetből. Miért engedik meg, hogy más mércével mérjenek a centrumban és a periférián? Miért nem érvényesülnek az egységes piaci szabályok hiteltéren? Milyen jogon engedhetik meg maguknak a nyugat-európai anyabankok, hogy olyan hibás terméket forgalmazzanak Magyarországon, és más volt szocialista országokban, amilyent anyaországaikban nem forgalmazhatnának – tette fel a kérdést az MSZF.

A fórum szerint az EKB álláspontja felveti a nemzeti fejlődéshez való szuverén jog kérdését is, hiszen a devizahitel-probléma megoldatlansága Magyarország egész gazdasági növekedésére is kihatással van. Ki fogja helyettünk szavatolni saját fejlődésünket? Milyen EU-szabály írja elő, hogy egy országnak előzetes konzultációt kelljen folytatnia az Európai Központi Bankkal arról, hogy elhárítson egy belső akadályt nemzeti fejlődésének útjából?

Az MSZF szerint a kérdések megválaszolása nem csak nemzeti szempontból fontos, hanem Uniós érdek is, hiszen a pénzügyi válság megoldása nagymértékben attól függ, milyen mértékben csoportosítják át társadalmi fejlesztési célokra a nagy pénzügyi csoportok extraprofitját.+++

 

 

 

 

 

 

 

Látogatottság

4244615
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1006
1417
5600
4209605
47691
79942
4244615

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 19:32