Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Budapest, 2011. november 11. péntek

A Magyar Szociális Fórum pénteken elhatárolódott attól a budapesti megmozdulástól, amelynek résztvevői rendszerváltást hirdetnek a parlamenti demokrácia és a polgári szabadságjogok felszámolásával. A fórum alapítószervezője szerint a válságból nincs kiút tekintélyuralmi irányba, az emberi jogok tagadásával, és ezt minden tisztességesen gondolkodó civilnek meg kell értenie.

Simó Endre leszögezte: A válságot csak demokratikus eszközökkel, társadalmi összefogással lehet leküzdeni. Visszautasította a megmozdulás szervezőinek felhívását, mely szerint „a demokratikus rendszer elvesztette legitimitását, és a parlamentáris rendszer mindenütt a világon hiteltelenné vált”. Az emberi és a társadalmi jogok érvényre juttatása elválaszthatatlan a demokráciától. Aki a demokráciát tagadja, a válság szociális értelmű megoldását tagadja, és diktatórikus „megoldásnak” kedvez – mondta a szervező.

A Magyar Szociális Fórum szerint a parlamentáris rendszer korlátait nem a parlamenti demokrácia felszámolásával, hanem társadalmi kontrollal, az emberek közvetlen beleszólási jogának elismerésével, a demokrácia kiszélesítésével kell leküzdeni. A képviseleti demokráciát részvételi demokráciával kell kiegészíteni. Ennek egyik eszköze lehetne a kétkamarás parlament.

A hazai és a nemzetközi gazdasági válság megoldása a demokratikus erők összefogásán és megújulási képességén múlik. Szociális tartalmú modellváltásra van szükség idehaza és világméretekben egyaránt. Addig is fel kell tartóztatni a válság elmélyülését, hogy ne halászhassanak a zavarosban a „minél rosszabb, annál jobb” teória hívei – áll az MSZF állásfoglalásában.+++

 

 

Látogatottság

4245264
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1655
1417
6249
4209605
48340
79942
4245264

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 20:20