Budapest, 2011. november 6. vasárnap

A Magyar Szociális Fórum kimutatása szerint a Hitelkárosultak 5-5,5 százaléka szabadulhat meg adósságától az egy összegben történő végtörlesztéssel. A bajba jutottak 94-95 százalékának helyzetén csak olyan átfogó intézkedés segíthet, amely nem tekint el a hibás banki termék miatt keletkezett kár enyhítésétől és megtérítésétől.

 

Az MSZF vasárnap kiadott közleménye szerint a Hitelkárosultak attól tartanak, hogy a kormány enged a bankok zsarolásának, és – a júniusi kiegyezéshez hasonlóan – újabb kompromisszumot készül kötni velük. Szerintük erre enged következtetni az a tény, hogy elállt a Hitelkárosultak átfogóbb megsegítésére vonatkozó tervétől, és további lépéseit a bankszövetséggel folytatandó tárgyalástól teszi függővé.

Az MSZF emlékezteti a kormányt egy hete tett ígéretére, miszerint újra szabályozza a bankok működését, és velük fizetteti meg a fejlesztési költségek kétharmadát. Vajon hogyan kívánja érvényre juttatni ezt a törekvését a bankszövetséggel folytatandó tárgyalásokon? Alkalmasnak tartja-e a kormány a küszöbön álló tárgyalást arra, hogy számottevően mérsékelje a bankok adózatlan profitkivitelét az országból, és ezzel anyagi erőt képezzen a hazai fejlesztéshez – kérdezi az MSZF.

A Hitelkárosultak szerint a bankokkal körvonalazódó megállapodás inkább a jövőbeni hitelezési gyakorlatra vonatkozna, mintsem a kárvallottak gondját orvosolná. Erre utal a Rogán Antal által november 2-án benyújtott törvénytervezet is a kölcsönök kamatairól, az átlátható árazásról és egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról.

A többség számára a szerződések semmissé nyilvánítása, és az eredeti állapot helyreállítása hozhatna megnyugtató megoldást. Vagyis az, hogy annyit kelljen visszafizetniük, amennyit ténylegesen felvettek a tisztességes banki haszonnal kiegészítve. Az államnak közérdekű pert kellene kezdeményeznie a tisztességtelen banki hitelgyakorlat miatt, majd – pozitív ítélet esetén – elrendelni, hogy a hitelezők az alaptőkébe számítsák az emberek túlfizetéseit, azaz csökkentsék a hitelállományt. Tarthatatlan állapotnak tartják, hogy egyes esetekben a felvett hitelösszegnek már több mint a kétszeresét fizették ki, a bankok pedig további követeléssel állnak elő.

A Magyar Szociális Fórumnak Hitelkárosultak sokasága jelzi, hogy a bankok visszautasítják igényüket a végtörlesztésre. Egy diósdi érintett a következő választ kapta bankjának igazgatójától: „Ugye nem gondolja komolyan, hogy a bank elesik 12 milliós haszontól a végtörlesztés miatt? Kitalálhat a kormány akármit, de ne velünk fizettesse meg!”

Az MSZF megismétli évek óta hangoztatott javaslatát arról, hogy hozzanak létre olyan állami, vagy állami-magán vegyes bankot, amelynek elsődleges feladata a közösségi érdek szolgálata, nevezetesen a társadalmi stabilitás elősegítése a gazdaság fejlesztésével, munkahelyteremtéssel, a megélhetéshez szükséges jövedelem biztosításával.+++

 

Látogatottság

4245322
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1713
1417
6307
4209605
48398
79942
4245322

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 20:44