Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Budapest, 2011. november 1. kedd

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult a Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal a sajtószabadság-, és a tájékozódáshoz való jog megsértése miatt – tudatták kedden.

Szabó Máté ombudsmant arra kérték, hogy foglaljon állást az óbudai temető biztonsági szolgálatának sajtószabadságot korlátozó fellépése ügyében, mellyel megakadályozta, hogy a televíziós forgatócsoportok október 26-án felvételeket készítsenek S. Éva temetéséről. Az 51 asszony október 6-án kilakoltatói elől menekült a halálba kilencedik emeleti óbudai lakásának ablakából.

A Magyar Szociális Fórum a fennálló társadalmi állapotok tragikus jelképévé nyilvánította S. Éva sorsát, és a családdal egyetértésben néma társadalmi tiltakozást szervezett a temetésen. Százak kísérték az asszonyt utolsó útjára, S. Éva kinagyított arcképét tartva maguk előtt „Halálba kergették a bűnösök!” felirattal rajta. Egy hasonló feliratú molinó alá mécseseket és virágokat helyeztek el.

Az MSZF október 27-én megkérdezte Merksz Istvánné temetőigazgatótól, saját döntéséről volt-e szó, vagy utasítást hajtott végre. Az igazgatónő nem válaszolt az MSZF megkeresésére.

Az ombudsmannak elküldött levélben Simó Endre így ír: „A biztonsági szolgálat – felsőbb utasításra hivatkozva – fizikai kényszert alkalmazott a TV stábokkal szemben: egyeseket még a temető bejáratánál megakadályozott a belépésben, másokat, köztük az Echo TV Híradó stábját a ravatalozó előtt gátolt meg feladatuk teljesítésében. Az eljárás következtében egyetlen TV állomás sem szolgáltathatott képi anyagot a temetésen történtekről. Ezen kívül a fotóriporterek munkáját is akadályozták. Az utóbbiak arra kényszerültek, hogy tájékoztatási kötelességük teljesítéséért kijátsszák az őrök éberségét, és rejtőző módszerrel készítsenek felvételeket az eseményről”.

„Tájékoztatom Önt arról – írja Simó -, hogy az elhunyt lánya a temetés előtti napokban arra kérte a temetőigazgatót és engem, hogy a ravatalozóban ne forgassanak. Ezen kívül semmiféle kérése nem volt, és hozzám címzett levelében maga is kifogásolta a sajtószabadság megsértését, és elhatárolódott a TV-és forgatócsoportokat az egész temetőből kitiltó intézkedéstől.”

Az MSZF a tragédia körülményeinek minden részletre kiterjedő tisztázását követeli. S. Éva hozzátartozói – közel egy hónappal a történtek után – még mindig nem kaptak rendőrségi jegyzőkönyvet arról, hogy kik voltak jelen a tragédia bekövetkezésekor, miért voltak ott, és mit tettek azért, hogy a tragédia ne következzen be. +++

 

X   X   X

 

In Memoriam S. Éva címmel közreadjuk Both Gábor filmjét S. Éva temetéséről:

http://www.youtube.com/watch?v=LMHfZbxmJ78

 

 

 

 

 

 

Látogatottság

4244524
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
915
1417
5509
4209605
47600
79942
4244524

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 19:19