Budapest, 2011. október 26. szerda

Az óbudai temetőben szerdán nagy társadalmi részvétel mellett, a sajtószabadság súlyos korlátozása közepette kísérték utolsó útjára S. Éva metróvezetőt, aki október 6-án a halálba menekült kilakoltatása elől – jelentette a Magyar Szociális Fórum.

 

 

A temető biztonsági szolgálata, felsőbb utasításra hivatkozva fizikailag megakadályozta a szép számban megjelent TV forgatóstábokat abban, hogy felvételeket készítsenek a temetésről, és beszámoljanak a nézőknek a néma társadalmi tiltakozásról, amelyet – a családdal egyetértésben – a Magyar Szociális Fórum szervezett az embertelen és igazságtalan állapotok miatt, melyeknek S. Éva áldozatául esett. A temetésről készült fotókat és videó felvételeket is csak a biztonsági szolgálat éberségének kijátszásával sikerült elkészíteni. Ezeken látható, hogy emberek százai vonulnak fel S. Éva kinagyított fényképével, rajta a felirattal: „Halálba kergették a bűnösök!”

A tájékoztatási szabadság súlyos megsértése különösen aggasztó amiatt, hogy a család nem zárkózott el a sajtónyilvánosság elől, hanem csupán azt kérte, hogy a TV-sek a ravatalozóban ne forgassanak.

Simó Endre, az asszony sorsát társadalmi üggyé nyilvánító Magyar Szociális Fórum szervezője a Lánchídrádiónak és a Magyar Nemzetnek kijelentette: súlyos fejleménynek tartja, hogy a szociális problémákon egyesek a szólás- és a tájékoztatási szabadság korlátozásával próbálnak úrrá lenni.

S. Évát több százan kísérték utolsó útjára, köztük Metróvezetők és BKV-sok népes csoportja. Az emberek egy-egy szál virággal borították be a sírját, és mécseseket helyeztek el az „Évát a halálba kergették a bűnösök!” feliratú fekete-fehér molinó alatt.

A végrehajtói elől öngyilkosságba menekült 51 éves asszony leánya a temetés után elmondta az MSZF szervezőjének, hogy a temetés napjáig sem kapta meg a tragédia pontos körülményeit tartalmazó rendőrségi jegyzőkönyvet. Történt ez annak ellenére, hogy írásban kérte a III. kerületi Rendőrkapitányságtól, majd a Budapesti Rendőr Főkapitányságtól. Közölte, ragaszkodik ahhoz, hogy megismerje édesanyja elhatározásának pontos körülményeit, azt, hogy kik és miért akartak behatolni a lakásba, és milyen rendőri segédlettel párosult az akció. Eddig csak a halottkém jelentését ismerhette meg, ami a halál fizikai okáról szól. Jáger István, a Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke arról tájékoztatott, hogy a BKV vezetése kész jogi képviseletet biztosítani a 21 éves lánynak, és anyagi téren is igyekszik a segítségére sietni.+++

 

Látogatottság

4245332
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1723
1417
6317
4209605
48408
79942
4245332

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 20:48