Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Budapest, 2011. október 6. csütörtök

 

A Magyar Szociális Fórum csütörtökön átfogó megoldásra szólította fel a kormányt a devizaalapú hitelkárosultak érdekében. Közleményében az MSZF azoknak az érdekében is gazdasági megoldást szorgalmaz, akik anyagi erő híján nem tudnak élni az egy összegű végtörlesztés lehetőségével, ugyanakkor alkotmányos joguk, hogy egyenlő elbánásban részesüljenek azokkal, akik élni tudnak vele.

A Magyar Szociális Fórum arra is felhívta a kormány figyelmét, hogy a kb. 3 millió embert érintő problémát csak a banki érdekérvényesítés kordába szorításával lehet orvosolni. A kormánynak el kell döntenie, hogy a bankok vagy a társadalom oldalán áll-e! A Bankszövetség Alkotmányos Bírósághoz fordulása, a bakok ellenállása a törvénnyel szemben, és a forint-hitelekkel kapcsolatos kartell megállapodásai, a végtörlesztési folyamat különféle banki ürügyekkel történő akadályozása, az ügyfelek közötti önkényes szelektálás, a forint árfolyamának tudatos gyöngítése arra utal, hogy a hitelezők még a végtörlesztési törvényt sem akarják tiszteletben tartani, nemhogy azoknak engedni, akik már fizetésképtelenné váltak, vagy rövidesen azzá válhatnak.

Az MSZF szerint erélyes állami fellépésre van szükség:

  1. Meg kell hosszabbítani a végtörlesztési kérelmek benyújtásának határidejét;
  2. Az államnak a tisztességtelen és jogtalan szerződési feltételekre, és a bankok elszámolási kötelességére hivatkozva közérdekű keresettel kell fordulnia a bírósághoz azért, hogy mielőbb ítélet szülessen a szerződések semmisségéről, az eredeti állapot helyreállításáról, és az embereknek csak annyit kelljen visszafizetniük, amennyit ténylegesen felvettek, a tisztességes banki haszon mellett;
  3. Be kell vezetni a magán- és a családi csőd intézményét azok számára, akiket a hitelezők tönkre tettek, megfosztottak otthonaiktól, kiforgattak a vagyonukból, illetve akiknek sem lehetőségük, sem reményük sincs arra, hogy valaha is rendezni tudnák tartozásaikat. (Ezt nem csak az érintett hitelkárosultakra, hanem a közüzemi díjhátralékosokra is ki kell terjeszteni!)
  4. A fenti intézkedéseket a bankok már realizált extraprofitjából kell finanszírozni.

 

A Magyar Szociális Fórum felhívja a figyelmet a banki profithajhászás legújabb társadalmi következményére: nevezetesen arra, hogy az adósságtól szabadulni akaró emberek kölcsön kérnek közeli és távoli rokonaiktól, ismerőseiktől, nagy családjuktól, hogy megszabadulhassanak az adósságuktól, közben pedig saját rokonságukkal, baráti körükkel, ismerőseikkel szemben adósodnak el. Meglehet úgy, hogy a kölcsönkért összeget nem tudják visszafizetni nekik. Ez hátrányosan hathat a családon belüli és kívüli viszonyokra, és negatívan hathat az egész társadalmi együttélésre is.

Az MSZF ezért is nélkülözhetetlennek tartja, hogy a kormány a társadalom oldalára álljon, és végleg felmondja a bankokkal kötött kiegyezését.

A Magyar Szociális Fórum állásfoglalását a sajtón kívül csütörtökön eljuttatták a miniszterelnökségre is.+++

 

Látogatottság

4152510
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
325
3173
6929
4118836
35528
81125
4152510

Your IP: 44.222.64.76
2024-06-13 04:44