Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Budapest, 2011. október 3. hétfő

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal (MSZF) petícióval fordult az Európai Unióhoz a devizaalapú hitelek ügyében. Szakértői arra kérik a brüsszeli bizottságot, hozzon határozott intézkedést arról, hogy a Magyarországon és más kelet-európai országokban működő bankok ugyanolyan feltételekkel szolgáltassanak, mint az anyaországban, ne engedjék meg nekik, hogy megsértsék az EU egységes piacpolitikáját, és kettészakítsák az Uniót eltérő hitelezési gyakorlatukkal – tudatta hétfőn az MSZF.

A Makkos Albert közgazdász által készített anyagban arról tájékoztatják az EU-t, hogy a hitelkárosultak – fizető szándékuk ellenére - képtelenek törleszteni a felvett hitelt és kamatait, tekintettel a bankok által eszközölt uzsorakamatra. Ez az állapot súlyos társadalmi feszültséghez vezetett, és nem csak Kelet-Európában vált tarthatatlanná, hanem Nyugat-Európa számára is elfogadhatatlan, hiszen a társadalmi békét és az EU egységét fenyegeti.

„A bankok tevékenysége túlmutat a kelet-európai kormányok hatáskörén. Az Európai Unió vezetésének színt kell vallania: vagy megszünteti az EU-t bomlasztó banki magatartást, vagy nyilvánvalóvá teszi, hogy az EU Kelet-Európa kifosztásának puszta eszköze. Az utóbbi esetben tisztában kell lenni azzal, hogy a nemkívánatos állapot az Unió felbomlásához vezethet” – figyelmezteti a Szociális Kerekasztal Brüsszelt.

A közgazdászok és a jogászok arra kérik az EU vezetését, hogy korlátozza a lakossági devizahitelezést Magyarországon és másutt, a hitelt az adott ország nemzeti valutájában számolja, ne pedig idegen valutában, s az emberek abban a pénznemben törleszthessék a tartozásukat, amelyikben jövedelmüket megkeresik. Sürgetik továbbá, hogy a kamatot referencia kamat alapján állapítsák meg, mértéke pedig ne haladja meg az adott ország statisztikai hivatala által megállapított inflációs ráta 1 százalékkal növelt értékét, vagyis tükrözze a nyugat-európai országokban szokásos kamatszintet.+++

 

 

 

Látogatottság

4152489
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
304
3173
6908
4118836
35507
81125
4152489

Your IP: 44.222.64.76
2024-06-13 04:30