Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Budapest, 2011. szeptember 29. csütörtök

A Legfelsőbb Bíróság ítélete nem pótolhatja a kormány és a parlament felelősségét a devizahiteleseket érintő súlyos társadalmi helyzet megoldásáért – véli a Magyar Szociális Fórum az ítélettel kapcsolatban csütörtökön kiadott állásfoglalásában.

A Legfelsőbb Bíróság részítélete sem örömre, sem gyászra nem ad okot. Örömre azért nem, mert közvetlenül nem segít a bajba jutottakon, nem orvosolja a 3 millió embert érintő társadalmi problémát, gyászra pedig azért nem, mert az ítéletben megfogalmazott jogelveivel lehetőséget kínál egyéni és kollektív jogorvoslatra egyaránt.

A Legfelsőbb Bíróság az érvényes jogszabályok alkalmazására összpontosított, mivel mandátuma erre szól. Nem foglalkozott a devizahitelezésből származó válsággal, sem a válság társadalmi következményeivel. Nyitva hagyta ugyan a kaput az ügyészség által kezdeményezett közérdekű keresetek előtt, de nem foglalkozott a probléma átfogó társadalmi megoldásának kérdésével.

Ilyen körülmények között elsősorban a kormányra és a parlamentre hárul a felelősség a megoldásért.

A Magyar Szociális Fórum szerint a kormány eddigi intézkedései nem állnak összhangban a társadalmi probléma súlyosságával. Mert a rögzített érfolyamú egy összegű végtörlesztés lehetőségével csak a Hitelkárosultak egy része fog tudni élni, többségük azonban nincs olyan anyagi helyzetben, hogy élni tudna vele. A nemzeti eszközkezelő társaság rendelkezésére álló anyagi alap pedig mindössze ötezer lakás megvásárlására elegendő, 35-55 százalékos forgalmi értéken, miközben a bedőlt jelzálog hitelszerződések száma csaknem 400 ezerre tehető.

Az MSZF szerint az átfogó megoldás olyan új jogalkotást igényel, amely nem az adófizetők pénzéből orvosolja a devizahitelesek helyzetét, hanem a hitelkárosultak befizetéseiből keletkezett banki extraprofitból. Az MSZF szerint ehhez mindenekelőtt politikai akaratra volna szükség, az eddigi szerény intézkedések azonban arra engednek következtetni, hogy hiányzik a végrehajtó hatalom bátorsága és elszántsága, hogy azokkal a bankokkal és hitelintézetekkel fizettessék meg a válság árát, akik azt előidézték, és még busás hasznot is húztak belőle.+++

 

Látogatottság

4152390
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
205
3173
6809
4118836
35408
81125
4152390

Your IP: 44.222.64.76
2024-06-13 03:36