Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Budapest, 2011. szeptember 9. péntek

A kormány elé terjesztett új terv a devizaalapú hiteltartozás visszafizetéséről azoknak kedvez, akik kellő jövedelemmel rendelkeznek, a hitelesek többségének azonban nem áll módjában egy összegben kifizetni a tartozását, sem pedig póthitelt felvenni állami segítség nélkül – tartalmazza a Magyar Szociális Fórum első reagálása Lázár János bejelentésére.

 

A probléma nem pusztán a hitel maga, hanem a megélhetéshez és a törlesztéshez szükséges jövedelem, azaz a munka – áll a közleményben.

Amíg a kormány – ígérete ellenére – nem biztosítja a megélhetéshez szükséges feltételeket, segítenie kell a Hitelkárosultak fizetésképtelen többségén úgy, hogy tartozásuk jelentős részét a bankok extraprofitjának terhére írja. Egy Hitelkárosult emlékeztetett arra, hogy az OTP, a 80-as években elengedte tartozásuk 40-50 százalékát azoknak, akik egy összegben azonnal kifizették. További segítség lehet az államilag támogatott kamat, hogy az emberek fel tudják venni a forint alapú póthitelt, és egy összegben kifizethessék a tartozásukat – hivatkozik a közlemény a Hitelkárosultak véleményére.

Az MSZF szakértői kérdésesnek tartják, hogy a bankok adnak-e, és milyen feltételekkel kölcsönt a devizahiteleseknek. Szerintük a forrást magának az államnak kellene előteremtenie a forint hitelhez. Erre szolgálhatna egy állami kereskedelmi bank, amelynek tervét maga a Fidesz is dédelgette. Egy ilyen bank feltőkésítése nem volna gond, hiszen forrását első lépcsőben az biztosítaná, hogy a teljes állami költségvetés pénzforgalma ezen történne. Ez a bank kedvezményes (támogatott) kamat mellett hitelt adhatna a devizahitel-tartozások végtörlesztésére, egyszersmind folyósíthatná a most induló újabb lakásvásárlási hiteleket is. Mértéktartó ténykedésével ahhoz is hozzájárulhatna, hogy a lakáspiacon helyreálljon a normális cserearány, az építőipar pedig újra fellendüljön – javasolják az MSZF szakértői a kormánynak, mielőtt döntene.

Az MSZF ismét felajánlja szakmai segítségét a kormánynak a súlyos emberi és társadalmi gond megnyugtató rendezése érdekében – áll a közleményben.+++

 

 

 


Látogatottság

4152554
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
369
3173
6973
4118836
35572
81125
4152554

Your IP: 44.222.64.76
2024-06-13 05:04