Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188


Székesfehérvár, 2011. augusztus 24. szerda

 

 

A július 5-i első kísérlet után szerdán másodszor is sikerült megmenteni a kilakoltatástól a székesfehérvári 90 éves Vincze Józsefnét, 100 százalékosan rokkant nagyobbik fiát és a kettejük gondját viselő kisebbik fiút. A Székesfehérvári Városi Bíróság felfüggesztette a végrehajtást. A végzés akkor született meg, amikor a végrehajtó már hozzáfogott a ház kiürítéséhez, és felrakta a teherautóra az első bútorokat – jelentette be a hazai és a nemzetközi sajtó képviselőinek Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője a helyszínen.

Simó a társadalmi összefogásnak és az igazságot szolgáltató bírói magatartásnak tulajdonította a sikert. A bírói végzést ugyanis arra a keresetre alapozták, amelyet Vincze Tamás a Fővárosi Bíróságon nyújtott be - a bíróság pedig befogadta – a kölcsönszerződés érvénytelenségéről, tekintettel az elszámolás hiányára és a lakás kirívóan alacsony áron történt elárverezésére. A hitelszerződést a bank nem is mondhatta volna fel az érvénytelenség okán – áll a kilakoltatás felfüggesztéséről intézkedő végzés indoklásában hivatkozással Vinczéék keresetére. A székesfehérvári bíróság a Vinczéék által kezdeményezett per érdemi befejezéséig rendelte el a felfüggesztést, melyet a végrehajtó 15 napon belül megfellebbezhet.

A Vincze család szerda délelőtti kilakoltatása más fordulatokban is bővelkedett: reggel a rendőrség bombariadó miatt kordonnal zárta le a Selmeci utca 9. körüli 300 m szakaszt. A rendőrség szóvivője szerint arról értesítették őket, hogy Vinczéék fel akarják robbantani magukat. Ezt az állítást a család szóvivője, Vincze Tamás kategorikusan cáfolta, és provokációnak minősítette. A civilek nem tartották kizártnak, hogy a vaklárma az élőlánc megakadályozására irányult, azaz a kilakoltatás megkönnyítésére. A rendőrség ismeretlen személy ellen folytat vizsgálatot az ügyben. A bombariadó miatt az újságírókat sokáig nem engedték a lakás közelébe, majd amikor feloldották a zárlatot, nyomban kezdetét vette a kilakoltatás, melynek közepette a Bíróság magához rendelte Wölfinger Ottó bírósági végrehajtót, hogy átadja neki a végzést a kilakoltatás azonnali felfüggesztéséről.

Ha másodfokon helyben hagyják a végzést, a Vincze családot nem lakoltathatják ki otthonából, amíg jogerős ítélet nem születik keresetük tárgyában, nekik kedvező ítélet esetén pedig végleg az otthonukban maradhatnak.

Vinczéék sikere annak tulajdonítható – mondta az MSZF szervezője -, hogy kiálltak magukért, éltek a jogorvoslati lehetőségekkel, és élvezték a társadalmi összefogás és szolidaritás erejét.

Csütörtökön a Magyar Szociális Fórum szervezőjének, Kovács Istvánnak a segítségére sietnek a civilek, hogy meghiúsítsák a család érdi otthonának elárverezését. A segítőkész embereket 10 órára várják a budaörsi Budapesti út 121. sz. alá, Schmör Ákos árverezői irodájához.+++

 

 

Látogatottság

4152391
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
206
3173
6810
4118836
35409
81125
4152391

Your IP: 44.222.64.76
2024-06-13 03:37