A Magyar Szociális Fórum vasárnap arra szólította fel Orbán Viktor kormányát és a parlamenti ellenzéket, hogy tegye félre politikai ellentéteit, és haladéktalanul fogjon össze a devizahitel- és a megélhetési válság enyhítéséért. Az MSZF kezdeményezi a parlament rendkívüli ülésének összehívását a társadalmi probléma megnyugtató rendezéséért – áll abban a közleményben, amelyet Simó Endre, a fórum alapítószervezője írt alá.

A devizahitel-válság 3 millió embert érint Magyarországon. További 3 millióan létminimum alatti szinten élnek. Olyanok is tömegesen válnak fizetésképtelenné, akik eddig törleszteni tudtak. A Magyar Szociális Fórumhoz eljuttatott üzenetek tömkelege tanúskodik arról, hogy százezrek puszta megélhetése került veszélybe amiatt, hogy a hitelezők hibás terméket adtak el a hitelt felvevőknek, most pedig mereven elzárkóznak a hibás termék miatt példátlanul növekvő terhek jogosan követelhető megosztása elől.

A Hitelkárosultakkal szemben folytatott banki magatartást az érintettek úgy élik meg, hogy ki akarják őket fosztani, el akarják venni tőlük ingatlanjukat és ingóságaikat, megalázzák őket, semmibe veszik emberi méltóságukat, sőt elvitatják legalapvetőbb emberi jogukat, az élethez való jogot. Tekintettel arra, hogy a hitelezők túlnyomó többsége külföldi tulajdonú bank és pénzintézet, az érintetteknek az a benyomásuk, hogy az idegen közönyös a magyar társadalom és ember problémái iránt, és egyetlen szempont vezérli, a forráskivonás. Ennek a magatartásnak a következtében családok ezrei zilálódnak szét, nem vállalnak gyermeket, egyesek pedig öngyilkosságban vélnek kiutat lelni a kilátástalanságból és a nemtörődömségből. Minthogy a probléma egyszerre magyar és nemzetközi, a fináncoligarchia társadalmi méretű pusztításával szemben csak államhatalmi eszközökkel lehet eredményesen fellépni, a bankoknak kedvező eddigi politika megváltoztatásával. Az MSZF azt követeli, hogy ez mielőbb megtörténjen az emberek és az ország érdekében! Idehaza és az Európai Unióban egyaránt fel kell vetni a bankok jogi felelősségének kérdését a pénzügyi- és társadalmi válságért. Bátran felül kell vizsgálni az egész rendszer működését – áll a nyilatkozatban.

A Szociális Kerekasztal, mint a magyar civil társadalom reprezentatív fóruma elkészült a deviza károsultak jogérvényesítését szolgáló átfogó munkaanyaggal. A bíróságok elé terjeszthető keresetek alapjául szolgáló dokumentumot csütörtökön hozzák nyilvánosságra egy budapesti sajtótájékoztatón.

Az átfogó munkaanyagot áthatja Róna Péter közgazdász „hibás banki termékkel” kapcsolatos nézete, tekintettel arra, hogy a termékben rejlő kockázat átláthatatlan, kiszámíthatatlan és elszámoltathatatlan. Ezért a hitelszerződés alapján megállapíthatatlan, hogyan számolták ki a törlesztő részt.

A Szociális Kerekasztal elvárja a kormánytól, hogy segítsen a Szociális Kerekasztal társadalmi küldetésének betöltésében, nevezetesen olyan jogi lépések meghozatalában, amelyekkel semmissé nyilvánítják a tisztességtelen szerződéseket, és megfékezik az ország érdekeivel ellentétes pénzügyi spekulációt.+++

 

Látogatottság

4245178
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1569
1417
6163
4209605
48254
79942
4245178

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 19:37