Augusztus végén a bíróság elé kerülhetnek az első arra irányuló keresetek, hogy a hitelkárosultak érvényesíthessék jogaikat a hitel árát indokolatlanul és egyoldalúan emelő bankokkal és pénzügyi szolgáltatókkal szemben – jelezte a Magyar Szociális Fórum vasárnap.

A Szociális Kerekasztal közgazdászokból és jogászokból, hitelszakértőkből és szervezőkből álló szakmai tanácsa elé munkaanyag került a deviza károsultak jogérvényesítéséről. Ez a bíróságok elé terjeszthető keresetek megalkotásának alapjául szolgálhat. Egyidejűleg hozzáfognak egy olyan ügyvédi kör kialakításához és felkészítéséhez, amely kész és képes a jogsértettek képviselésére, és nem helyezi saját anyagi szempontjait a társadalmi érdek fölé.

A napokban véglegesülő munkaanyag többek között megállapítja: általánosnak számít, hogy az adósok olyan szerződéseket írtak alá, amelyek kizárólag a hitelnyújtónak biztosítanak indokolatlanul egyoldalú előnyöket, hiszen az üzletszabályzataikban és általános szerződési feltételeikben olyan rendelkezéseket alkalmaztak, amelyek együtt teljesen kiszámíthatatlanná teszik a felvett hitelek visszafizetésének összegét, azaz a hitel árát.

Damm Andrea jogász, a munkaanyag szerzője szerint ezekben a hitelekben annyi kockázati tényező van, hogy egyetlen szerződés THM-je sem felelhet meg a valóságnak, ez pedig önmagában is alapja lehet a szerződés semmisségének.

A joggyakorlat szerint a szerződéskötést követően olyan változások állhatnak be, amelyeknek következtében a szerződés gazdasági egyensúlya teljesen felborulhat, legalábbis jelentős aránytalanságok keletkezhetnek. Ha ezeket a szerződő felek megállapodásukkal, szerződésmódosításukkal nem tudják rendezni, kiküszöbölésük a szerződésekbe történő bírói beavatkozást tehet szükségessé. A szerződések módosításának a szerződési terhek új, méltányos elosztását kell eredményeznie. Ez a bíróságok feladata lesz. A bíróságok meghatározhatják, mi a hitelek megfelelő mértékű ellenértéke, hogy fennálljon az egyenértékűség, a szerződésekkel szemben támasztott alapvető követelmény – írja az MSZF.+++

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Látogatottság

4245195
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1586
1417
6180
4209605
48271
79942
4245195

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 19:45