A Magyar Szociális Fórum (MSZF) alapítószervezője szombaton arra kérte a kormányt, hogy tettekkel bizonyítsa a Miniszterelnökséget vezető államtitkár politikai nyilatkozatában foglaltakat arról, hogy a politika a Hitelkárosultak pártján áll a bankok tisztességtelen magatartásával szemben – áll az MSZF közleményében.

 

Simó Endre szerint fontos ugyan, hogy a kormányfő legközvetlenebb környezetében kezdik érzékelni a 3 millió embert érintő társadalmi probléma horderejét, ám a felismerés puszta ténye még nem jelent megoldást. Különösen akkor nem, ha a szerződések tisztességtelenségének megállapítását csak a jövőre vonatkoztatnák, nem pedig mindazokra, akiket már eddig is megkárosítottak, vagyonukból kiforgattak, otthonuktól megfosztottak.

„Varga Mihály, Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Magyar Hírlap szombati számában azt mondta, hogy mint politikus a hitelt felvevők pártján áll, mert – mint állította - tetten érhető a bankok felelőssége, sok közülük egyáltalán nem törekedett a tisztességes magatartásra, és korántsem lehet egyenrangú félnek tekinteni a saját lakhatását megoldani próbáló ügyfelet és a hatalmas háttérrel bíró bankokat. A kamatfeltételek egyoldalú változtatgatásáról kijelentette, hogy neki nagyon is törvénytelennek tűnik. Végül egyetértett azokkal, akik pertársaságba tömörülve próbálják megváltoztatni a jogtalan szerződéseket. Ezek a kijelentések arra utalnak, hogy a politikai vezetés elbizonytalanodott a devizahitel-kérdésben a szerveződő társadalmi ellenállás láttán, de vonakodik konkrét politikai és jogi lépéseket tenni a Hitelkárosultak emberi és polgári jogainak érvényre juttatásáért. A Hitelkárosultak csak akkor fognak hinni a szavakban, ha azokat tettekre váltják. A társadalmi összefogást Pertársaság néven kezdeményező Szociális Kerekasztal azt érti tetteken, hogy a kormány felmondja a bankokkal júniusban kötött megállapodását a devizahitelekről, s jogi lépéseket tegyen a hitelezők felelősségének megállapítására, tekintettel arra, hogy a bankok tudatosan megtévesztették a hitelfelvevőket. A kormánynak – az Európai Unió csütörtöki döntéséhez hasonlóan – társadalmi stabilizációs intézkedéseket kell tennie a pénzügyi szféra érdekérvényesülésének egyidejű korlátozásával. Addig is helyre kell állítani a kilakoltatási és árverezési tilalmat, hogy az emberektől ne vehessék el jogszerűen birtokolt otthonukat is, és ne kerüljenek az utcára” – válaszolta Simó Endre szervező Varga Mihály miniszterelnökséget vezető államtitkár nyilatkozatára.+++

Látogatottság

4245321
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1712
1417
6306
4209605
48397
79942
4245321

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 20:43