Magyarország új alkotmánya: Isten van, jogok nincsenek

Róma-Budapest, 2011. április 21. csütörtök

Az AMISnet olasz független hírügynökség csütörtökön az új magyar alaptörvényt értékelő írást és hanganyagot tett közzé „Magyarország új alkotmánya: Isten van, jogok nincsenek” címmel. A cikk szerint az Európa Tanács felkérte az európai alkotmányokat véleményező Velencei Bizottságot, hogy készítsen jelentést az új magyar alaptörvényről, Berlin pedig megütközését fejezte ki a miatt, hogy a charta nem áll összhangban az Európai Unió paramétereivel, melyeket Magyarország 2004-ben elfogadott.

Alig több mint húsz évig élt az alkotmány, mely a Varsói Szerződés összeomlását követően parlamentáris köztársasággá nyilvánította Magyarországot. A magyar jobboldal most olyan új alaptörvényt alkotott, amely mérsékli az intézmények feletti ellenőrzést, és bővíti a végrehajtó hatalom jogait. A kormány lényegében felülkerekedik a parlamenten.

Az a tény, hogy Magyarországról esik szó magyar köztársaság helyett, nyitva hagyja a lehetőséget nem köztársasági megoldások előtt – mondta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője szerkesztőnknek. Az új alkotmány Istenre és a Szent Koronára hivatkozik, és velük együtt a kereszténységben jelöli meg a nemzeti együvé tartozás alap elemeit. Ezzel kedvez az alkotmányos monarchiát szorgalmazó nosztalgikusoknak. Mindenképpen az elnöki berendezkedés felé tett lépésként értékelhető – írják.

Az új alaptörvény csekély teret szentel az emberi és a társadalmi jogoknak. Simó szerint legfőbb hiányossága a békéhez, az igazságossághoz, a munkához, az emberhez méltó megélhetéshez, a lakáshoz és a jólét biztosítására alkalmas életszínvonalhoz való jog mellőzése, pedig azok az ENSZ Alapokmányában és az Egyetemes Emberi Jogok Törvényében szereplő jogok, melyeket Magyarország elismert.

A civil társadalom keserű szájjal tapasztalta a népi szuverenitás tiszteletben tartásának elmulasztását az alkotmányozás folyamatában. A jobbközép többség a nélkül alkotmányozott, hogy érdemben kikérte volna a társadalom véleményét, és hallgatott volna a parlamenti és a szociális ellenzék kritikájára.

Az Európai Unió most az elé a dilemma elé került a magyar alkotmány ügyében, hogy bár tiszteletben kell tartania a nemzeti szuverenitást, mégsem tarthatja tiszteletben az egyetemes emberi és társadalmi jogok megsértését. Hiszen olyan normák és értékek megkérdőjelezéséről van szó, amelyeket Magyarország által is elismert nemzetközi szerződések rögzítenek – áll az olasz AMISnet független hírügynökség magyar alaptörvényről szóló írásában és hanganyagában.+++

A teljes anyag az alábbi címen érhető el:

http://amisnet.org/agenzia/2011/04/20/ungheria-nella-nuova-costituzione-ce-dio-ma-non-i-diritti/

Látogatottság

4152420
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
235
3173
6839
4118836
35438
81125
4152420

Your IP: 44.222.64.76
2024-06-13 04:00