Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188
Peking-Budapest, 2018. június 9. szombat (MB)

Kína és Oroszország minden eddiginél szorosabbra fűzi biztonságpolitikai együttműködését, és összehangolja fegyveres erőinek tevékenységét is, hogy együtt szegüljön szembe a térségüket érintő és a világméretű kihívásokkal – idézett a Magyar Békekör Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök közös közleményéből, melyet az orosz elnök pénteki pekingi látogatásának befejeztével adtak ki.

A két ország között 2001-ben aláírt Jószomszédi és Barátsági-Együttműködési Szerződésre alapozva katonai-technikai és katonai gyakorlati területre is kiterjesztik az együttműködést.

Elmélyítik az orosz államfői hivatal és a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának Hivatala közti együttműködést is.

A két ország közti viszony alakulásának jelképeként Hszi Csin-ping a Barátság Érdemrend arany fokozatával tüntette ki Putyint, és „legjobb, legbensőségesebb barátjának” nevezte. Az orosz elnök Pekingből Csingtaóba utazott, hogy részt vegyen a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóján.

Ezen először vesz részt teljes jogú tagként India és Pakisztán, megfigyelőként pedig jelen van Hasszán Rohani iráni elnök is. Irán az SCO tagjává kíván válni. Putyinnal folytatott csingtaói megbeszélésén Rohani „egyedülállónak és különlegesnek” nevezte az iráni-orosz viszonyt, és köszönetet mondott Putyinnak azért, mert támogatja Irán felvételét a Sanghaji Együttműködési Szervezetbe.

Az SCO biztonsági szervezetet 2001-ben alapította Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán azzal a céllal, hogy stabilizálja a térség helyzetét, elejét vegye a tagállamok közti konfliktusoknak, és közösen nézzen szembe a közös fenyegetésekkel. Az idén vált tagjává India és Pakisztán. Megfigyelői státusú Afganisztán, Irán, Fehéroroszország és Mongólia.

Nyugati megfigyelők szerint az SCO-val számolni kell a jövőben – írta a brit Independent szombaton.+++

Magyar Békekör/Facebook

 

 

Látogatottság

3996026
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1
2592
16417
3962935
45404
72262
3996026

Your IP: 18.216.239.46
2024-04-20 00:00