Szocsi-Budapest, 2018. május 18. péntek (MB)

Az amerikai kormány ellenzése és szankciókkal fenyegetőzése ellenére felépül az Északi Áramlat-2 gázvezeték, mert a német és az orosz vezetés egyaránt támogatja a kölcsönösen előnyös üzletet – állapította meg a Magyar Békekör Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki szocsi tanácskozásának eredményeként.

„Donald nem csak az Egyesült Államok elnöke, hanem jó üzletember is. Saját üzleti érdekeit nézi, amikor el akarja adni az amerikai cseppfolyós gázt Európának” – szólt Putyin a Merkellel tartott közös sajtókonferencián, majd megállapította, hogy az európai partnerek üzleti érdekei mást diktálnak.

A németek szeretnék elkerülni viszonyuk további komplikálódását az USÁ-val, és a mondvacsinált problémákat, ezért arra kérték az oroszokat, hogy ne állítsák le a gázszállítást Ukrajnán keresztül. Putyin válasza: tárgyalni akar Kijevvel a gáz további szállításáról.

A két fél egyetértett az iráni atomszerződés megőrzésében, és az amerikai szankciók elutasításában is. (Oroszország és az EU máris jogi intézkedéseket tett az amerikai szankciók hatásának semlegesítésére.) . Amikor megkérdezték Merkeltől, mit gondol az amerikaiakkal való nézeteltérésről, azzal válaszolt, hogy „A transzatlanti barátság erős, történelme azt mutatja, hogy számos véleménykülönbséget sikerült áthidalni, és azt hiszem, ezt most is lehetne”.

Németország kész elősegíteni a szíriai politikai rendezést. Merkel arra kérte Putyint, vesse latba befolyását, hogy Damaszkusz vonja vissza rendeletét, miszerint az a szír, aki záros határidőn belül nem tér vissza Szíriába, elveszítheti szíriai javait. Putyin viszont azt tanácsolta az európai vezetőknek, hogy ha azt akarják, hogy a szírek visszatérjenek hazájukba, vegyék ki részüket Szíria újjáépítéséből.+++

Forrás: Magyar Békekör/Facebook

 

Látogatottság

3947851
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1781
3371
15222
3915476
69491
78836
3947851

Your IP: 54.226.94.217
2024-03-29 14:58