Washington, Teherán, Budapest, 2018. május 9. szerda (MB)

Az amerikai elnök kedden egyoldalúan felbontotta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közreműködésével 2015-ben Iránnal kötött nukleáris megállapodást, és bejelentette, hogy újra szankciókat léptet életbe az Iszlám Köztársasággal és mindazokkal szemben, akik támogatják Irán nukleáris programját. Válaszul Irán tudatta, hogy továbbra is tiszteletben tartja a nemzetközi szerződést, az atomenergiát békés célokra használja fel – jelentette a Magyar Békekör szerdán.

 

Trump döntése általános felháborodást keltett a NATO-szövetségesek körében, csak Izrael és Szaúd-Arábia üdvözölte. Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára arra szólította fel a világ országait, hogy támogassák az érvényes szerződést annak ellenére is, az Egyesült Államok felmondta.
A Reuters növekvő konfliktus veszélyétől tart a Közel-Keleten, a kőolajellátás tekintetében pedig bizonytalanságtól.

Az amerikai szankciók arra irányulnak, hogy megnehezítsék az iráni olaj világpiaci értékesítését (Irán napi 3,8 millió hordó olajat termel), és a nemzetközi bankrendszer használatát. Trump döntésének hátterében gazdasági és politikai megfontolások húzódnak: a „Mindenekelőtt Amerika”-filozófia jegyében előnyösebb helyzetbe akarja hozni az amerikai monopóliumokat európai vetélytársaikkal szemben, valamint fel akarja tartóztatni a 80 millió lelket számláló Irán növekvő katonai befolyását a térségben – véli a Magyar Békekör, emlékeztetve Irán szerepére Szíria felszabadításában az Iszlám Állam uralma alól, továbbá a jemeni konfliktusban vállalt szerepére Szaúd-Arábiával szemben.

A Békekör megjegyezte: Irán szorosan együttműködik Oroszországgal és Törökországgal a szíriai konfliktus békés politikai rendezésében, és élvezi Kína támogatását is az amerikai és a szaúdi nyomással szemben.+++

 

Forrás: Magyar Békekör/Facebook

Látogatottság

1324396
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1462
2518
16974
1287234
51531
98169
1324396

Your IP: 54.146.98.143
2019-05-19 14:47