Moszkva, Damaszkusz, Budapest, 2018. április 18. szerda (MB)

Kínos helyzetbe kerülhet a Nyugat, ha bebizonyosodik, hogy hazudott, amikor arra hivatkozva mért rakétacsapást Szíriára, hogy Aszadék vegyi fegyvert alkalmaztak Dumában, orosz diplomatákat pedig arra hivatkozva utasított ki, hogy az oroszok mérgezték meg a britekhez átállt volt orosz hírszerző ezredest, Skripalt és lányát – írja a Magyar Békekör megfigyelőkre hivatkozva szerdán.

Oroszország nem csak visszautasította a vádaskodást, hanem tesz is azért, hogy kiderüljön az igazság, és lelepleződjön a Nyugat magatartása: Dumában felderítették azt a laboratóriumot, amelyben az Aszaddal szemben álló szír fegyveresek állítottak elő mérges gázt, Lavrov orosz külügyminiszter pedig nyilvánosságra hozta a spiezi (Svájc) laboratórium bizalmas jelentését arról, hogy Skripal testében az amerikai és a brit hadseregnél korábban rendszeresített BZ mérgező anyag nyomaira bukkantak. A svájci független laboratórium a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) megrendelésére dolgozik az ügyben. Mivel az OPCW a spiezi tényfeltárással ellentétesen - nyilván befolyásolásra - szintén Oroszországra hárította a felelősséget Skripal megmérgezéséért, Lavrov most arra szólította fel az OPCW-t, válaszoljon a laboratóriumi jelentésben álló tények és az OPCW véleménye között feszülő ellentmondásra.

Szíriába időközben megérkeztek az OPCW helyszínelői, hogy megvizsgálják, ki vetett be április 9-én mérges gázt. A szakértők az ENSZ utasítására várnak, hogy Dumába menjenek és megkezdjék a munkájukat. Oroszország arra szólította fel a nyugati hatalmakat, hogy ne gördítsenek akadályt a tényfeltáró misszió útjába, hagyják őket dolgozni, ne avatkozzanak be szakértői munkájukba.

A BBC-nek adott nyilatkozatában Lavrov azt is értésre adta, hogy jóllehet az amerikai-orosz kapcsolatok a hidegháborúnál is rosszabbak, hiszen akkori viszonyukat nem terhelte orosz-gyűlölet, most viszont terheli, a Szíria elleni rakétatámadás pillanataiban sem fordult meg a fejükben, hogy úgy vágjanak vissza, hogy abból a világ békéje kerüljön ki vesztesen. Mindvégig kapcsolatban maradtunk az amerikaiakkal a konfliktust megelőző forródróton keresztül. (Mint ismeretes, a Szíriára kilőtt 103 nyugati rakéta közül 71-et röptükben megsemmisített a szír légelhárítás. Ráadásul olyan rendszerekkel tette ezt, amelyeket még a Szovjetunió idejében gyártottak, és lényegesen korszerűbb rendszerek is léteznek már.) „Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia gyalázatos agressziója miatt fontolóra vesszük a szír állam fokozottabb védelmét” – mondta Lavrov, arra célozva, hogy talán S-300 légvédelmi rendszereket telepíthetnek Szíriába.+++

 

Magyar Békekör/Facebook

Látogatottság

3946597
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
527
3371
13968
3915476
68237
78836
3946597

Your IP: 3.85.215.164
2024-03-29 06:06