Moszkva-Budapest, 2018. április 16. hétfő (MB)

„2018-ban elmondhatjuk, hogy gyökeresen megváltozott a katonai-technológiai egyensúly Oroszország javára” – idézte a Magyar Békekör Vlagyimir Jermakov, az orosz külügyminisztérium fegyverzet-ellenőrzési főosztályvezetőjének a kül- és védelempolitikai tanács éves moszkvai közgyűlésén vasárnap elhangzott szavait.

Oroszország ma megfelelő választ képes adni minden arra irányuló amerikai kísérletre, hogy nyomást gyakoroljanak rá – fűzte hozzá.  Jermakov szerint a „jelenlegi helyzetre az jellemző, hogy példátlanul beszűkül a konstruktív együttműködés tere”. „A Nyugat idegessé vált amiatt, hogy látja, nem tudja meghosszabbítani uralmát a világ ügyei fölött. Ezért folyamodik szankciókhoz, kényszerítő eszközökhöz, s tanúsít etikátlan magatartást az államközi kapcsolatokban. Mindezzel fokozza a feszültséget.

A fegyverkezési verseny korunk realitása, nem blöff. Alapvetően felforgatja a globális stabilitást és a nemzetközi biztonságot” – mondta Jermakov. Az orosz diplomata szerint kérdésessé vált a közép-hatótávolságú nukleáris fegyverekről (INF) kötött szerződés sorsa. Növekvő veszéllyel fenyeget az űrfegyverkezés. Nincs többé esélye annak, hogy életbe lépjen az atomfegyverek átfogó tilalmáról kötött megállapodás. Zátonyra futott a biológiai fegyverekről szóló konvenció.  A stratégiai fegyverzetek korlátozásáról 2011-ben tíz évre kötött megállapodásról lehetne ugyan tárgyalni, de csak akkor, ha az Egyesült Államok tiszteletben is tartaná, amit aláírt. Az egyetlen kötelező erejű nemzetközi megállapodás az atomfegyverek el nem terjedéséről szóló 6. cikk, ám aligha számíthatunk arra, hogy ennél többre megyünk a belátható jövőben – mondta helyzetértékelésében az orosz külügyminisztérium főosztályvezetője a Magyar Békekör szerint.+++

Magyar Békekör/Facebook

Látogatottság

3946766
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
696
3371
14137
3915476
68406
78836
3946766

Your IP: 34.201.69.22
2024-03-29 07:01