New York-Moszkva-Budapest, 2018. március 21. szerda (MB)

Trump amerikai elnök Putyin orosz elnökkel folytatott keddi telefonbeszélgetésén aggodalmát fejezte ki az új orosz fegyverek miatt, különös tekintettel az interkontinentális robot rakétára és a nukleáris torpedóra – idézte a Magyar Békekör a New York Times szerdai értesülését a két elnök telefonbeszélgetéséről.

Trump azt mondta Putyinnak, aggodalommal töltötte el az orosz elnök március 1-i bejelentése olyan „legyőzhetetlen” orosz fegyverek kifejlesztéséről, amelyek képesek kijátszani az amerikai védelmet. A New York Times értesülése szerint Trump „növekvő nukleáris fenyegetésről” szólt Theresa May brit kormányfővel, Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésein.

Trump ugyanakkor értékelte, hogy Putyin mértéktartóbb hangnemet ütött meg kettejük telefonbeszélgetésén, ezt meg is mondta neki, és úgy vélekedett az orosz elnöknek, hogy csökkenteni kellene a nukleáris fegyverkezési versenyt Oroszország és az Egyesült Államok között. Megemlítette Putyinnak, hogy „az USA meg fogja nyerni a kettejük közti fegyverkezési versenyt” a katonai célokra szánt 700 milliárd dollárnyi ráfordítással.

Trump gratulált Putyin elnök választási győzelméhez, és azt mondta, „találkozhatnak a nem túl távoli jövőben”, hogy megvitassák a fegyverkezési versenyt, a szíriai, az ukrajnai és az észak-koreai helyzetet.

A Kreml közleménye szerint a telefonbeszélgetést az amerikai elnök kezdeményezte, és „általában véve konstruktív, üzletszerű volt, az orosz-amerikai viszonyban felhalmozódott problémák leküzdésére irányult” – idézte a Békekör az amerikai és az orosz elnök telefonbeszélgetéséről szóló értesüléseket.+++


Forrás: Magyar Békekör/Facebook



Látogatottság

3944764
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
2065
5451
12135
3915476
66404
78836
3944764

Your IP: 44.200.210.43
2024-03-28 16:38