Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Moszkva-Budapest, 2016. március 26. szombat (MSZF)

A világ a II. világháborúhoz hasonló történelmi válsággal néz szembe. Akkoriban a Szovjetunió és az Egyesült Államok együtt harcolt, és Oroszország 30 millió embert vesztett a fasizmus ellen vívott rendkívüli elismerésre és tiszteletre méltó harcában. Ha mi a múlthoz hasonlóan ma is képesek leszünk összefogni az erőszakos szélsőségekkel szembeni harcban, együtt mély hatást gyakorolhatunk a történelem menetére. Szövetségünk mérföldköve lesz, milyen úton-módon érjük el ezt az együttműködést - mondta John Kerry amerikai külügyminiszter a TASZSZ-nak Moszkvában adott interjújában, melyet az orosz hírügynökség pénteken adott ki.

 

Minthogy a magyar hírközlő szervek, köztük a közszolgálati média nem tartotta szükségesnek hírt adni Kerry kijelentéseiről, a Magyar Békekör tolmácsolta az amerikai külügyminiszter gondolatait.
- Kötelesek vagyunk összefogni az Iszlám Állammal szemben, hogy elpusztítsuk ezt az ördögi erőt. Putyin elnökkel való megbeszélésem azért oly fontos, mert még hatékonyabban fel kell lépnünk a terroristák ellen, véget kell vetnünk a terrorista fenyegetéseknek, fel kell számolnunk összeesküvéseiket. Erre figyelmeztet bennünket, ami Szíriában, legutóbb pedig Brüsszelben történt, előtte pedig az Egyesült Államokban és Oroszországban. A háború befejezésével Szíriában véget vetünk az egész térségre, a népekre és a menekültekre nehezedő nyomásnak, legyőzve az erőszakos szélsőségességet, mely a káoszban akar halászni. Minél előbb véget vetünk ennek a káosznak, minél gyorsabban elszigeteljük a terroristákat, annál előbb helyreállíthatjuk a békét és megteremthetjük a stabilitást.
- Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel rendszeresen beszélek, szinte minden héten felkeressük egymást. Hasznos párbeszédet folytatunk, és hatékonyan tudunk együtt dolgozni is, mert szét tudjuk választani az ellentéteinket attól, amiben együtt tudunk cselekedni. Így tudtuk nyélbe ütni a szíriai fegyvernyugvást, mely nagyon pozitív fejlemény, és egyúttal lehetőséget kínál a tovább lépésre is: az IÁ teljes legyőzésére, a béke és a stabilitás helyreállítására.
- Az ukrajnai megoldás tekintetében nem csak az egyik térfélen, hanem mindkettőn pattog a labda. Az USÁ-nak a kijevi kormányt, Oroszországnak a szeparatistákat kell rábírnia arra, hogy véget kell vetniük a konfliktusnak, választásokat kell kiírni, meg kell szüntetni a szankciókat Oroszországgal szemben.
- Külügyminiszterként megtanultam, hogy az ember nem hagyatkozhat a hagyományos bölcselkedésre, s nem engedheti meg, hogy a sajtó vagy a „szakértők” mondják meg neki, mit kell tennie. Párbeszédet kell fenntartani! Kapcsolatban kell maradni! A vezetőknek fel kell mérniük, milyen lépésekre van szükség népeik érdekében! Le kell ülni, párbeszédet kell folytatni, együtt kell dolgozni, hogy közös nevezőt találjunk. Ilyen módszerrel sikerült eltávolítanunk Szíriából a vegyi fegyvereket orosz-amerikai megállapodással. Tettük ezt függetlenül minden egyéb céltól és kérdéstől. Most ugyanígy valósítottuk meg a fegyvernyugvást Szíriában, és haderőnk társelnökeikként be is tartatjuk. Szergej Lavrov és én hatékony munkát végzünk, hogy előre lépjünk különbözőségeink dacára is. Azt hiszem, ez érdeke mind az amerikai, mind az orosz népnek. S javára válik a történelemnek, és a jövőnek is – mondta Kerry a TASZSZ-nak.+++


 

 

 

 

Látogatottság

4503158
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
795
942
15856
4450647
14218
113238
4503158

Your IP: 18.119.142.4
2024-10-07 17:20