Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Lehetséges társadalmi-gazdasági következményei miatt alább megosztjuk Olvasóinkkal a Magyar Békekör tudósítását az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletéről

 

Az EU még nagyobb nyomást akar gyakorolni Oroszországra – Orbán nem mondott ellent

 

Brüsszel, 2023. február 10 péntek (MB)

       Az Európai Unió még nagyobb nyomást akar gyakorolni Oroszországra, hogy mielőbb véget vessen ukrajnai katonai beavatkozásának – jelentette a Magyar Békekör tudósítója pénteken.

     A tagállamok vezetőinek brüsszeli értekezletéről kiadott közlemény szerint az EU vezetői „állhatatosan kiállnak Ukrajna mellett, amíg csak kell”.

     A magyar miniszterelnök nem határolódott el a közleménytől. Ez arra utal, hogy vagy megszavazta, vagy tartózkodott a szavazástól. Ha az utóbbi megoldást választotta, átengedett egy olyan nyilatkozatot, amelyben az EU tagállamai megerősítik elkötelezettségüket a kijevi kormány katonai és pénzügyi támogatásának kibővítése mellett, és nemcsak szélesíteni akarják a szankciók körét, hanem szigorítani is a szabályokon, hogy ne lehessen megkerülni őket.

     A Magyar Békekör tudósítója felhívta a figyelmet a magyar kormányfő tettei és szavai között feszülő ellentmondásokra. A közös közlemény kiadása előtt Orbán Viktor azt mondta, hogy a szankciók tönkre teszik Európát, és Magyarország továbbra sem ad fegyvert Ukrajnának.

     A csúcstalálkozóról kiadott közleményben viszont az áll, hogy az EU 12 milliárd euró értékű katonai fegyveres támogatásban részesíti a kijevi kormányt, és további 55 milliárd euró anyagi segítséget is nyújt neki. Tekintettel arra, hogy ezeket a juttatásokat az EU közös alapjaiból eszközlik, kétség fér ahhoz, hogy Magyarország ne járulna hozzá. Maga a közlemény is erre utal.

     Az EU csúcson a miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország nem támogatja Ukrajna felvételét a NATO-ba mindaddig, amíg a kijevi kormány nem orvosolja a kárpátaljai magyarság jogait. Ugyanakkor azt is tudatta, hogy pénzügyi támogatást nyújtanak az ukrán kormánynak. Ez arra enged következtetni, hogy a magyar kormány egy olyan kijevi rendszert pénzel, amely nemcsak az önrendelkezést és az autonómiát tagadja meg Kárpátaljától, hanem alapvető nemzetiségi jogait is, mint milyen az anyanyelvi oktatás és a kulturális identitás.

     A budapesti orosz nagykövet február 8-án figyelmeztetett, hogy Oroszország elkerülhetetlennek tartja eddigi kapcsolatainak felülvizsgálását azokkal az országokkal, amelyek aktívan támogatják az oroszellenes szankciópolitikát. Magyarországra célozva Jevgenyij Sztaniszlavov kijelentette: “Számos közös kezdeményezést leállítottak már az uniós szankciók szinte egyetemes elterjedése miatt”.

     A Békekör tudósítója jogosnak tartja a kérdést: ha a magyar kormány az EU szankciópolitikájának engedelmeskedve felfüggeszti Oroszországgal kötött egyes gazdasági szerződések végrehajtását, mint ahogyan teszi, vajon az orosz féltől elvárható-e, hogy tartsa magát a Magyarországgal kötött megállapodásokhoz. Mi a kormány véleménye a kölcsönösségről, és az esetleges ellenlépések következményeiről az országra nézve?+++

 

Forrás: Magyar Békekör/Facebook

Magyar Békekör/VK

Magyar Békekör/Wordpress

 

 

Látogatottság

4006086
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1887
2159
5021
3979609
55464
72262
4006086

Your IP: 3.143.244.83
2024-04-24 15:57